– Hva dette skal bli? Det svaret får du på søndag, sier kunstner Johan Fredrik Arntzen og sager videre.

Arntzen er på Slettnes i anledning Kulturdugnad Gamvik. Han skal stille ut sine arbeider i Maskinhallen. Ifølge sjefen for arrangementet, leder Torstein Johnsrud i Gamvik Kulturforening, er det fantastisk mye fint, ikke minst i tre.

Men Arntzen stiller ikke bare ut medbrakte skulpturer og annet. Han er også i ferd med å lage et kunstverk med utgangspunkt i de to rekvedstokkene han sager løs på så flisene fyker.

– Vi har fått stokkene av Roy-Arne Mathinussen. Han har funnet dem i fjæra. Der havnet de etter en lang ferd i polhavet. Det vet vi ut fra at det er russisk lerk, sier Johnsrud. Heller ikke han vet hva stokkene skal bli til når Arntzen er ferdig med motorsaga og kanskje andre verktøy.

Kulturdugnad Gamvik tjuvstarter søndag formiddag med besøk av det tidligere fyrforsyningsskipet «Gamle Oksøy» ved museumskaia. Folk er velkommen om bord.

Så blir det åpning på Slettnes fyr om kvelden. Først konsert ved den opprinnelige gamvikværingen Torgeir Vassvik og hans musikere. Så slippes folket inn i Maskinhallen for å se hva Johan Fredrik Arntzen har laget til. Og til slutt blir det servering av kveite stekt i grop, slik de gjorde i steinalderen i området ved Slettnes, og hvalkjøtt fra grill.

I tråd med opplegget for kulturdugnaden er alt gratis. Det er rimeligvis ikke kirkekonserten på mandag med Odd Nordstoga og den islandske gruppe Fúni. Men når det inviteres til fiskemiddag, foredrag og masse musikk på tirsdag, er det igjen gratis. Bortsett fra de sterkere drikkevarer.