Endelig åpnes verdens største julesamling

VERDENS STØRSTE SAMLING: Her ser du deler av verdens største samling av juleeffekter. Nisser, engler, pynt og mye mer. Onsdag åpner bødrene Odd-Einar Tetlie og Raymond Walsøe Tetlie Julehuset i Mehamn.

VERDENS STØRSTE SAMLING: Her ser du deler av verdens største samling av juleeffekter. Nisser, engler, pynt og mye mer. Onsdag åpner bødrene Odd-Einar Tetlie og Raymond Walsøe Tetlie Julehuset i Mehamn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Endelig! Et halvt år forsinket, men akkurat i tide til jul, åpnes verdens største samling av nisser, pynt og mye annet som hører jula til.

DEL

– Det har vært mange frustrasjoner underveis. Tidligere i år var det like før vi solgte brygga, noe som hadde gravlagt drømmen om Julehuset, sier Raymond Walsøe Tetlie (57).

– Jeg har holdt på å gi opp to ganger, legger broren Odd-Einar Tetlie (61) til.

Men nå er frustrasjonene lagt bort. Brødrene vil ikke ha fokus på snubletrådene som er lagt ut for dem. De nekter å kritisere noen. Nå handler det kun om å vise fram den fantastiske samlingen av julenisser, engler, pynt og mye annet. Der er nisser med helt spesielle historier – og selvsagt verdens minste julenisse.

JULEHUSET: Slik ser det ut, Julehuset i Mehamn. Den tidligere så falleferdige brygga framstår i totalt ny drakt.

JULEHUSET: Slik ser det ut, Julehuset i Mehamn. Den tidligere så falleferdige brygga framstår i totalt ny drakt. Foto:

Merkedag

Onsdag 20. desember 2017 blir en merkedag i den fantastiske historien om de to brødrene som kjøpte ei falleferdig brygge for 10.000 kroner for å gjøre den om til en enestående turistattraksjon. Da åpnes nemlig dørene for publikum. For en høyst overkommelig sum kan man studere den enorme samlingen med 26.000 enheter på nært holdt.

Det var nok mange som ristet tvilende på hodet da brødrene sto fram i Finnmarken med planene sine i april 2016. Men gjennom et enormt arbeid, over 6000 timer, har de gjort brygga ugjenkjennelig. Gratis har det heller ikke vært. Rundt fire millioner er investert.

SLIK SÅ DET UT: Slik så brygga ut da brødrene Tetlie kjøpte den for 10.000 kroner av kommunen.

SLIK SÅ DET UT: Slik så brygga ut da brødrene Tetlie kjøpte den for 10.000 kroner av kommunen. Foto:

Bak det unike prosjektet står altså brødrene Raymond Walsøe Tetlie og Odd-Einar Tetlie. Opprinnelig er de fra Ure i Lofoten, men begge bor i Mehamn. Odd-Einar hadde rodd fiske der i nærmere 40 år før helsa tvang han til å selge 50-fotingen «Ureværing med kvote tidligere i år. Deler av salgssummen på rundt ti millioner er investert i Julehuset, eller selskapet Roet AS som er det offisielle navnet.

Flere år i rullestol

Raymond flyttet til Mehamn i 2015 for å være mannskap hos broren. Han har bakgrunn som fisker, men forlis gjorde at han havnet i rullestol i flere år før han igjen kjempet seg på føttene.

Det er Raymonds glødende interesse for julenisser og andre effekter som hører jula til, som ligger bak Julehuset. Fire år gammel fikk han en julenisse i julegave. Siden den gang har han samlet julenisser og haugevis av andre juleting. Så mye at han kom i Guiness rekordbok.

Tidligere ble samlingen til et julemuseum i Lofoten som Raymond drev. Det ble en turistattraksjon av de sjeldne, og omtalt i mange aviser, ukeblad og Norge Rundt på NRK. De siste årene har samlingen vært stuet bort på en låve, helt til den ble flyttet til Mehamn i år. Tre turer med en lastebil måtte til!

Offisiell åpning seinere

Nå er hele første etasje i Julehuset fullt opp. Der er det også funnet plass til en enkel kafé. Etter hvert regner de med å få skjenkerett, men de første dagene blir det kaffe og kaker.

– Vi legger opp til en svært så enkel åpning onsdag. Så blir det åpent til og med lillejulaften, kanskje noe i romjula også. I januar må vi stenge noen uker på grunn av vannlekkasje. Det betyr at jeg må ta ned en god del av utstillingen. Når alt er i orden igjen, satser vi på offisiell åpning med inviterte gjester, forteller Raymond.

Han vil ikke gå i detaljer om vannskaden, men opplyser at det er en forsikringssak i rørleggerens regi. Det kommer imidlertid ikke på tale å overlate jobben med å ta ned deler av utstillingen, til andre. Både det og jobben med å sette den opp igjen, vil han gjøre selv.

– Det er selvsagt surt med så mye ekstraarbeid, men det er ikke noe å gjøre med det. Og vi har forsert så mange motbakker i denne prosessen, at dette siste takler vi også, sier Raymond.

Han og broren regner med at det i hovedsak blir lokalbefolkningen på Nordkyn som lar seg lokke til åpningsdagene denne uka. Etter hvert regner de imidlertid med å vise Julehuset til turister fra hele verden. Plasseringen like ved ekspedisjonskaia er glimrende med tanke på hurtigruteturister.

Også rorbuer

Brødrene både håper og tror på et samarbeid med Hurtigruten som så langt har vist stor interesse. De har også sagt at de kommer på besøk for å studere Julehuset nærmere.

Men brødrene satser i høyeste grad også på veifarende turister, og dem er det mange av på Nordkyn. For å ha ett ekstra bein å stå på, har de laget til fire rorburom i andre etasje.

RORBUER: I andre etasje i Julehuset er det fire innbydende rorburom. Odd-Einar Tetlie opplyser at det har vært stor etterspørsel etter overnattingsplass.

RORBUER: I andre etasje i Julehuset er det fire innbydende rorburom. Odd-Einar Tetlie opplyser at det har vært stor etterspørsel etter overnattingsplass. Foto:

– Vi er overbevist om at dette er smart. Det har vært utallige forespørsler om overnatting i år, men først nå kan vi tilby det. Alt av tillatelser er endelig i orden. Vi tror kombinasjonen av verdens største julesamling og overnatting vil fungere godt, sier Odd-Einar.

Brødrene er langt fra ferdige med sine planer. Tredje etasje i Julehuset er ennå ikke innredet. Der skal det være både salg av lopper og utstilling av troll av mange slag, nærmest et slags skrekkabinett. Raymonds samling inneholder ikke bare juleting. Også trollsamlingen er betydelig.

Videre skal de bygge ut Julehuset. Det ble på langt nær plass til hele julesamlingen. Rundt 50 esker er satt i tredje etasjer i påvente av utvidelsen. Tegningene er klare, men de vet ennå ikke når det blir bygging.

Hvis etterspørselen etter rorbuer blir som håpet, skal de bygge flere. Brødrene har også en rekke andre planer, alt med tanke på å gjøre turistattraksjonen større. Enn så lenge er de litt forsiktige med å røpe detaljer.

VENTER PÅ UTVIDELSE: Julehuset er for lite til at hele samlingen til Raymond Walsøe Tetlie kan stilles ut. På kvisten står nærmere 50 esker med juleting og venter på utvidelse.

VENTER PÅ UTVIDELSE: Julehuset er for lite til at hele samlingen til Raymond Walsøe Tetlie kan stilles ut. På kvisten står nærmere 50 esker med juleting og venter på utvidelse.

Artikkeltags