Gamvik Kunstforening har ikke så mange medlemmer, men de er uvanlig dyktige arrangører. År etter år har de fristet med et spennende program under minifestivalen Kulturdugnad Gamvik. 2017 blir ikke noe unntak.

– Det meste er spikret nå. Vi synes programmet er både variert og innholdsrikt, og håper selvsagt at publikum vil mene det samme, sier leder Torstein Johnsrud i Gamvik Kunstforening.

«Alt» er gratis

Han legger til at de følger opplegget med at alt unntatt kirkekonserten er gratis.

Det hele åpner søndag 30. juli på Slettnes fyr. Der blir det konsert med den opprinnelige gamvikværing Torgeir Vassvik, kjent samisk komponist og vokalist. Én av hans spesialiteter er strupesang. Vassvik har før hatt konsert på Slettnes. Da fikk han mange lovord.

Unik matopplevelse

På åpningsdagen blir det også utstilling ved skulptør Johan Fredrik Arntzen og ikke minst en fantastisk matopplevelse, nemlig hvalkjøtt og laks stekt i grop, slik de gjorde i veldig gamle dager.

Mandag 31. juli er Gamvik kirke arena. Der blir det først folketoner fra Island ved gruppa Fúni, fulgt av kaffepause med hjembakte kaker, noe Gamvik er godt kjent for.

Etter pausen er det klart for To rustne herrer, altså Ole Paus og Jonas Fjeld. De har kalt showet «Hvis helsa holder», noe den helt sikkert gjør.

På avslutningsdagen tirsdag 1. august flyttes kulturdugnaden til Gamvik Museum. Der er det fotoutstilling ved Marielle van Dop, som også skal ha fotokurs alle tre dagene.

Samekamp og verdensrommet

Videre blir det to foredrag. Først ved historiker Steinar Pedersen som tar for seg den kronglede veien fram mot likeverd mellom samisk og norsk kultur. Deretter følger forfatter Anne Mette Sannes og kjendisastrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegård.

Resten av dagen er viet musikk. Først ved «Meg og kammeraten min!» som spiller leken pop for små og store, og til slutt kommer Kjorstad Brothers med fresk folkemusikk fra Fron.

Mellom de to konsertene blir det servert tradisjonsmat, noe som betyr et fiskemåltid.

– Ødegård og «Meg og kammeraten min!» håper vi vil fenge også den yngre garde, sier Johnsrud.