Alma og Sverre har ikke DAB-dekning og må ty til andre måter for å høre på radio: – Det er utrolig dumt

RADIO PÅ TV: Sverre og Alma Hansen ble uten radio onsdag da FM-nettet ble slukket i Finnmark. Hvis de vil høre på radio må de gjøre det via TVen. Foto: Bente Aust.

RADIO PÅ TV: Sverre og Alma Hansen ble uten radio onsdag da FM-nettet ble slukket i Finnmark. Hvis de vil høre på radio må de gjøre det via TVen. Foto: Bente Aust.

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag ble FM-nettet slukket i Finnmark. Det gjør at folk på Langfjordnes i Gamvik kommune nå er helt uten radio.

DEL

Hos ekteparet Alma og Sverre Hansen på Langfjordnes har radioen stått på hver dag i alle år. De har radio både på kjøkkenbenken, på badet og på soverommet, men nå er det stille i alle rommene.

– Det er utrolig dumt og kan ikke bli dummere. Regjeringen burde aldri vedtatt å bytte fra FM til DAB. Jeg kan virkelig ikke skjønne hva de tenkte, sier en frustrert men optimistisk Alma.

LES OGSÅ: Frykter den dagen FM-nettet dør 

Flere uten dekning

De siste dagene har ekteparet vært på reise, så de har ikke hørt så mye på radio. Onsdag da de kom hjem, var det første Alma gjorde å skru på radioen på kjøkkenet.

– Det var helt stille. Ikke en lyd kom ut fra radioen. I grunn var det veldig uvant og rart. Vi pleier stort sett å ha radioen stående på hele dagen, men det går ikke nå lengre, sier Alma og legger til at det ikke er bare de som mister radiodekningen.

– Vi er noen få fastboende her som nå må høre på radio via TV-en hvis vi skal høre radiosendinger. Selv om vi ikke er så mange, burde vi uansett fått DAB-dekning før de slo av FM-nettet, sier Alma.

Trond Einar Olaussen som er ordfører i Gamvik uttalte seg tidligere i høst til Finnmarken at han krever at alle bygdene får dekning.

– Det er rett og slett ikke akseptabelt at steder som har kunnet høre radio siden før krigen, ikke skal få gjøre det i 2017. Det er mye bra med DAB, men det hjelper lite hvis man ikke har dekning. Vi kommer selvsagt til å følge opp hvis det mot formodning ikke settes opp sendere, sier Olaussen.

LES OGSÅ: Ordfører ble overrasket over historien til Alma (78) og Sverre (85): – Jeg visste ikke om dette

(Teksten fortsetter under bildet)

TV er den ny radioen

De som vil høre radio på Langfjordnes må gjøre dette via TV-en. Det samme gjelder bygdene Nervei og Laggo, og Kobbvika og Ivarsfjord i Hopsfjorden.

– Vi må bare venne oss til TV-en, og vi er spent på hvordan det blir. Bente Aust nede i bygda har vist oss hva vi skal trykke på for å finne radio på TV-en, så vi klarer å finne NRK 1 Finnmark. Om vi finner andre kanaler vet vi ikke ennå for det har vi ikke prøvd, sier Alma og forteller at Bente alltid hjelper når de trenger det.

I tillegg til at ekteparet ikke har verken DAB-dekning eller FM-nett sliter de også med mobildekningen. Når de får dekning til radio og mobil vet de ikke.

– Vi har ikke hørt noe fra noen om vi i det hele tatt får DAB-dekning. Mobiltelefonene våre fungerer bra når vi er på reise, så vi må kanskje bare skaffe en slags mobilantenne for å de dekning på dem. Heldigvis har vi fasttelefon så folk får tak i oss, og vi får tak i folk hvis vi trenger, forteller Alma og forteller at hun ikke tror de får DAB-dekning med det første.

– Vi får i alle fall ikke dekning i år. Er vi veldig heldig starter de kanskje å bygge ut dekningen til våren når det lysner, men jeg tør ikke håpe på for mye, sier Alma.

 LES OGSÅ: Mister radioen i fjellet når FM slukker: – Helt avgjørende for sikkerheten 

 LES OGSÅ: I dag ble NRK Finnmark stengt på FM-nettet. Her er tjuvtrikset for deg som nekter å kjøpe ny DAB-radio 

LES OGSÅ: Stor DAB-guide: Slik blir du klar – og her er du garantert dekning

Artikkeltags