Gå til sidens hovedinnhold

FrP legger press på regjeringen: – Klinikk Alta må få akutt- og fødeavdeling

Artikkelen er over 1 år gammel

I en pressemelding onsdag kommer det fram at Frp legger press på regjeringen for å få et bedre helsetilbud i Finnmark. Klinikk Alta må få akutt- og fødeavdeling, er kravet fra partiet.

Det er i forbindelse med Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan at partiet krever bedre beredskap i Finnmark.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i FrP, sier i pressemeldingen at hun har hatt en jevn dialog med Alta FrP og stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt over lang tid.

– Vi var så skuffet da FrPs ønske om en utredning av sykehusstruktur i Vest-Finnmark ble stemt ned i Stortinget i 2017. Nå har det gått noen år, og Helseministeren valgte i januar å endre prinsippene for sykehusstruktur. Vi tar helseminister Bent Høies signaler fra januar og vi forventer at han også støtter opp om et bedre helsetilbud i Finnmark, sier hun.

Frp oppgir at partiet ikke kan forstå hvordan Bent Høie kan mene at en to-sykehusmodell er det beste for Helgeland, men ikke det beste for Vest-Finnmark.

«Helseministeren har jo gjort det klart at geografi og lokalpolitiske ønsker skal veie tyngre, og vi tar han derfor på alvor med disse signalene. Derfor regner vi i FrP med å få støtte i Stortinget for å etablere akutt- og fødeavdeling ved Klinikk Alta», heter det i uttalelsen.

– Når Helseministeren ga klarsignaler for en sykehusstruktur på Helgeland med to fullverdige akuttsykehus i en avstand av 10,5 mil, så er det åpenbart at dette også må gjelde for Vest-Finnmark med lengre avstand og værforhold som gjør at tilgjengeligheten til akuttilbud og fødeavdeling er begrenset. Man kan ikke ha ett prinsipp i én region, og et helt annet prinsipp i en annen region, sier Bengt Rune Strifeldt, stortingsrepresentant for Finnmark FrP.

Strifeldt sier videre at det er gledelig at Senterpartiet har vært klar i sine lovnader om å støtte krav om fødeavdeling og akuttilbud i Alta.

– Stortingsgruppen til Arbeiderpartiet var enstemmig og krevde at det måtte utredes en to-sykehus-modell på Helgeland, begrunnelsen for dette var at avstand, klima og vær og responstid var så tungtveiende argument at to sykehus måtte vurderes. Jeg forventer derfor at lokale representanter jobber mot sine partier og minner dem på dette slik at vi kan få støtte fra AP og SP i denne saken og endelig kan få vedtatt etablering av akutt- og fødeavdeling i Alta, sier han.

Kommentarer til denne saken