[NETTAVISEN]: – Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på instituttets hjemmeside.

Fra tirsdag stoppes datainnsamlingen i appen. Persondata lagret i den sentrale databasen vil bli slettet så snart som mulig.

– Det er FHIs valg at de stanser all innsamling og lagring av data med en gang. Nå håper jeg de bruker tiden fram til den 23. juni godt, både til å dokumentere nytten av appen og gjøre andre nødvendige endringer slik at de kan gjenoppta bruken, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet i en pressemelding.

– Du har blitt lurt

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Frp Åshild Bruun-Gundersen har siden lanseringen vært meget kritisk til smitteappen. I en kronikk i VG for en måned siden advarte FrP-politikeren om at smitte-appen hadde store personvernsutfordringer.

– Jeg har advart mot denne appen fra dag en. Appen gir en falsk trygghet for brukerne, og har grunnleggende utfordringer knyttet til personvern. Nå registrerer jeg at Datatilsynet er enig i at personvernsutfordringene er enorme, sier hun til Nettavisen.

Hun er ikke i tvil om at brukerne har blitt ført bak lyset:

– Har du lastet ned smitteappen, har du rett og slett blitt lurt. Teknologien virker ikke, effekten uteblir, og den ivaretar ikke personvernhensynet.

– 1,4 millioner mennesker har lastet ned smitteappen. Nesten ingen har hatt bruk for den. Appen har bare vært forsøkt brukt i tre «testkommuner», og selv der har den ikke fungert. Regjeringen har gjennomført en masseovervåkning uten at dette har hatt noen effekt for smittespredning, sier Bruun-Gundersen til Nettavisen.

– Svekker beredskap

Til NTB forklarer Stoltenberg at FHI vurderer at de ikke kan fortsette innsamlingen når Datatilsynet vurderer det som ulovlig, tross at de er uenige i avgjørelsen.

– Vi er avhengige av legitimitet, sier hun.

– Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over, legger Stoltenberg til i FHI-saken.

Uenige om nytte

Det er uenighet mellom Datatilsynet og FHI om appens nytte i en tid hvor smittespredningen er lav.

– Deres vurdering er at det er en uforholdsmessig inngripen så lenge oppslutningen er lav og smittesituasjonen er som den er. Vi mener det er nå appen er nyttig. Vi må styrke testing og sporing for å unngå en ny oppblussing av smitte, sier Camilla Stoltenberg.

Bruun-Gundersen synes ikke påstanden om at appen er nyttig hjelper:

– Rent prinsipielt har regjeringen også krysset en grense ved å skape en app som i realiteten vil kunne innebære en fullstendig overvåkning av befolkningen. At FHI syntes overvåkning er nyttig, er ikke et godt argument for å videreføre appen.

Datatilsynets direktør forteller at det er større aksept for store inngrep i en mer alvorlig situasjon.

– Men vi er ganske langt unna en alvorlig situasjon nå, sier Thon.

Et av Datatilsynets ankepunkter er mangelen på ulike samtykker for ulike typer data.

– Man må gi samtykke én gang, så er man inne i hele opplegget. De trenger ulike typer data til smittesporing og modellering og forskning, og man kan ikke splitte samtykket, sier Thon.

I tillegg reagerer Datatilsynet på bruken av GPS-data til smittesporing.

Skal svare tilsynet

Folkehelseinstituttet har frist til 23. juni til å svare Datatilsynet og ønsker et raskest mulig vedtak etter fristen. Partene skal også ha et møte fredag.

– Vi vil selvfølgelig prioritere saken. Dette er en sak som har stor interesse for både FHI og andre, sier Thon.

Foreløpig har innsamling av data i Smittestopp-appen kun vært testet i tre kommuner, og det lave antallet smittede personer har gjort det vanskelig å teste om Smittestopp varsler de som reelt kan ha vært utsatt for smitte.

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger og har nesten 600.000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

FHI anbefaler folk å beholde appen på telefonen.

(©NTB)