Frode Berg innrømmer at han var i Moskva for den norske E-tjenesten

PÅGREPET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er arrestert i Moskva, ifølge NRK.

PÅGREPET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er arrestert i Moskva, ifølge NRK. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske E-tjenesten, opplyser den spionsiktede nordmannens forsvarere til Dagbladet.

DEL

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretningstjenesten, skriver avisa.

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han pågrepet av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde med seg 3.000 euro, tilsvarende 28.800 kroner.

– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva å gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier hans russiske forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet.

LES OGSÅ: Frustrerte over Norges håndtering av Frode Berg-saken: – Viktig å holde liv i Frodes sak

Tok på seg oppdrag

Til VG sier Bergs norske forsvarer, Risnes at Berg kjente til at han påtok seg oppdraget på vegne av E-tjenesten.

– Han forsto at han handlet på vegne av etterretningstjenesten, men skjønte nok ikke rekkevidden av oppdraget. Han hadde aldri sett for seg at han skulle ende opp i en russisk fengsel, sier Risnes til VG.

Berg skal ha ombestemt seg flere ganger, sier Risnes til VG.

– Han hadde store kvaler, men da han signaliserte at han ønsket å trekke seg, følte han seg utsatt for sterkt press, sier Risnes til VG.

Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvenser det kunne føre med seg, sier Risnes.

LES OGSÅ: Lavrov lover å se på saken til Frode Berg

Møte i Praha

Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.

– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier Novikov til Dagbladet.

Risnes sier mange har visst om de nye opplysningene og at det bare har vært et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjonen.

– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndigheter, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes til NTB.

Har ikke besvart

Dagbladet har stilt spørsmål om E-tjenestens rolle i Berg-saken. E-tjenesten har ikke besvart avisas konkrete spørsmål, men besvart henvendesler på følgende måte:

– Frode Berg-saken er en konsulær sak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet. Utover dette har E-tjenesten ingen kommentar til spekulasjoner rundt saken, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen til Dagbladet.

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier til Dagbladet at de fortsetter å arbeide for å ivareta Bergs interesser, blant annet gjennom å gi praktisk bistand i fengselet og ved å være tilstede i rettsmøter.

– Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen til Dagbladet.

Artikkeltags