Fremdeles flomfare i Finnmark

VENTER FLOM: Slik på det ut på campingplassen i Øvre Alta da Altaelva flommet over i 2013. Også i år kan det bli stor vårflom.

VENTER FLOM: Slik på det ut på campingplassen i Øvre Alta da Altaelva flommet over i 2013. Også i år kan det bli stor vårflom. Foto:

Av

Varmt vær de neste dagene gjør at NVE avlyser faren for storflom over det meste av landet. Det eneste unntaket er Finnmark.

DEL

– Værutviklingen den siste uken og ikke minst de neste dagene, med varmt vær uten nedbør, er veldig gunstig med tanke på å unngå en stor flom, sier vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt ved flomvarslingstjenesten i NVE til Adresseavisen.

– De eneste vassdragene der det fortsatt er fare for flom utover normalflom, er Alta- og Tana-vassdraget, sier han.

LES OGSÅ: Kriseledelsen i Alta forbereder seg på storflom

Frykter for åtte kommuner

Fylkensmannen i Troms og Finnmark skriver i en pressmelding torsdag at det er særlig åtte kommuner i fylket som kan bli berørt av en mulig storflom.

– Dette er Porsanger, Tana, Alta, Nordreisa, Bardu, Målselv, Karasjok og Kautokeino. Men også andre kommuner kan bli berørt. Vi kommer til å følge nøye med situasjonen og vil være i dialog med kommunene og støtte dem ved behov. Det gjør vi sammen med fylkesberedskapsrådet, sier fylkesberedskapssjef Ronny Schjelderup.

– Dersom kommunene har akutte behov for å sette i verk flomtiltak kan de søke Fylkesmannen om penger. Vi har fått 9,5 millioner kroner til formålet.

Gradvis smelting

For en uke siden mente NVE det var 95 prosent sjanse for stor vårflom i Nord-Norge. Sannsynligheten for en slik flom i Øst-Norge ble estimert til 75 prosent.

– Det ser ikke ut å bli dramatiske situasjoner med store skadeflommer. Værprognosene for de neste sju til ti døgnene viser at det ikke blir regn i de utsatte områdene. Dermed vil smeltingen av de store snømengdene i fjellet gå gradvis, sier Aamodt til TV 2.

Artikkeltags