Gå til sidens hovedinnhold

Frank Bakke-Jensen stilte ikke tomhendt i Hopseidet – heldigvis

Artikkelen er over 1 år gammel

Det var på høy tid at regjeringen kom med en beklagelse overfor de etterlatte etter tragedien som rammet familiene deres for 75 år siden.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Fem pårørende møtte opp da det ble arrangert en forsinket minnemarkering for Hopseidet-tragedien. I forkant var det knyttet spenning til om forsvarsminister Frank Bakke-Jensens tale ville inneholde en beklagelse som både de etterlatte og andre har etterlyst i mange tiår.

Denne gangen måtte de ikke gå skuffet hjem. «Det er ingen tvil om at det som skjedde her, var en krigsforbrytelse. Eller at de offer de seks drepte ga for Norge, verken ble sett eller anerkjent. På vegne av regjeringen vil jeg beklage,» sa statsråden i talen ved minnebautaen lørdag.

Dette har de berørte etter tragedien ventet lenge på. For dem har den brutale hendelsen der seks sivile ble drept av tyske styrker kun to dager før krigen offisielt var over, preget livet som en vond del av familiehistorien. Ingen ble holdt ansvarlig for ugjerningen. Ifølge Brennpunkt la norske myndigheter bort saken i 1947, uten å undersøke spørsmålet om den norske militære ledelsens ansvar gjennom beordringen av sivilister til krigsoppdrag. Og 20 år seinere ble to soldater stilt for retten i Tyskland, men de hevdet at de handlet i selvforsvar, og saken ble henlagt to år seinere.¨

LES OGSÅ: I 75 år har de ventet på beklagelsen. Endelig kom den: – Tragedien har preget livet til familien vår

De pårørende hørte aldri noe fra norske myndigheter. Siden den gang er det arrangert en rekke minnemarkeringer, men fram til nå har den forløpt uten beklagelse. For den har sittet langt inne. De enhver tid styrende makter har gjentatte ganger blitt utfordret til å beklage på vegne av Norge, så også dagens regjering og forsvarsminister Bakke-Jensen. Da det var 70 år siden ugjerningen, sa de pårørendes representant, Benn Sund Mikalsen, følgende: «Nå er det på tide at det kommer en unnskyldning eller beklagelse. Da kan vi endelig få lagt saken bak oss. En unnskyldning skulle selvfølgelig kommet for lenge siden, mens enkene levde. Og de pårørende skulle vært fulgt opp på en helt annen måte. Nå ble de nesten helt glemt.»

LES OGSÅ: Hedlys far og bror ble skutt. Han så moren ble voldtatt: – Det begynner å bli sent med noen reaksjon

Heller ikke Benn Sund Mikalsen fikk oppleve unnskyldningen. Han gikk bort i 2016. Men like fullt gjelder «bedre seint enn aldri» også her. I tillegg fikk alle de 13 nærmeste pårørende et sølvfat med inskripsjon til minne om sine nære. Fem av dem var til stede, og de ga uttrykk for at dette gjør det lettere å minnes tragedien.

Men beklagelsen strekker seg kun til å omfatte situasjonen til de etterlatte, og det faktum at de ikke ble sett av myndighetene. De militære disposisjonene som ble gjort den gangen i 1945 da de seks sivile fiskerne ble bedt om å bistå da tyskerne kom, mener Frank Bakke-Jensen og regjeringen at de ikke vet nok om til å kunne beklage. «Vi har ingen mening om det ble gjort feil. Dette har ikke vært med i vurderingene. Vi kan ikke ettergå det som skjedde. Det er mye som ser annerledes ut i ettertid,» sa forsvarsministeren til iFinnmark lørdag.

Dette er det vanskelig å forstå. Det synes klart at den lille norske styrken som holdt til på Hopseidet, ba om forsterkninger da de tyske ubåtene ble oppdaget, men ikke fikk det. Styrken ble heller ikke evakuert, i stedet måtte de seks mer eller mindre våpenløse sivile stille opp. 75 år seinere burde det ikke være så vanskelig å beklage dette, selv om alle detaljene kanskje ikke er kjent.

Uansett håper vi den unnskyldningen som faktisk kom, gjør tilværelsen enklere for de etterlatte. Endelig er det offeret de seks drepte ga for Norge, sett og anerkjent.

Kommentarer til denne saken