I dag morges, mandag 19. september, publiserte iFinnmark fylkesleder i Troms og Finnmark FpUs debattartikkel som oppfordrer til konsekvensutredning av de sårbare havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Som miljøverner og aktivist er det som oftest en stor glede å kunne lese om det som kalles for LoVeSe. Etter mange års arbeid klarte man i 2019 å få flertall på stortinget mot en konsekvensutredning, og med det var saken vunnet (eller tapt for FpU). Hvorfor ta opp den tråden igjen nå?

Det er ingen havområder som er så godt kartlagt som det Lofoten, Vesterålen og Senja er. Siden 90-tallet, da Nordland VI ble konsekvensutredet, og til nå har over 90 rapporter og 1 milliard kroner brukt på kunnskapsinnhenting kunnet si at oljeboring i LoVeSe ikke er rett vei å gå. Energikrise og krig i Ukraina endrer ikke på dette.

Både havforskningsinstituttet og fiskeridirektoratet anbefaler å holde områdene oljefrie, og miljødirektoratet kaller det uansvarlig å åpne for oljeboring der. FpU burde holde seg for gode til å gjemme seg bak krig og energikrise for å fremme sitt ønske om å bore etter olje og gass til kloden har passert langt mer enn 2 graders oppvarming. Det er ikke noe annet enn usolidarisk, og veldig unødvendig.

Når hovedproblemet er mangel på energi i Europa hjelper det heller ikke å skulle åpne opp for konsekvensutredning for et felt som vil føre til utvinning om flere år, det vi trenger er en løsning nå. Kanskje man hadde taklet denne energikrisen bedre om man hadde satset på grønn omstilling tidligere?

La LoVeSe forbli oljefritt!