Gå til sidens hovedinnhold

«FpU hevder de bygger på fakta, i motsetning til gruvemotstanderne. At ikke FpU og Frp har følelser har de nylig vist til fulle»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Støttespillerne for Nussir-gruve i Repparfjorden har nå fått et tilskudd som hever debatten til et ennå høyere nivå. Det er Troms og Finnmark FpU som i FD 27.01.2020 kan fortelle oss at denne gruva ikke bare er avgjørende viktig for Kvalsund, men for Finnmark, Norge og hele verden. Gjennom denne gruva har nemlig «verden fått en gullbillett». Fremskrittsungdommen har her fått ei stor oppgave, i å formidle dette til verden, som nok ikke har fått dette fantastiske med seg. Kanskje ikke så rart ettersom Nussir-gruva etter planen bare vil utvinne konsentrat inneholdende ca. 20.000 tonn kobber for året, eller i underkant av 1 promille av verdensproduksjonen.

Les også

«La Nussir få jobbe i fred!»

Denne promillen vil ifølge FpU bli utvunnet i et land «hvor kobberproduksjonen kan skje over norske lover for sikkerhet, trygge arbeidsforhold og rolige omgivelser.» og der «Norge med Nussir i førersetet blir en pioner innen gruveindustrien med teknologi som har fokus på bl.a. elektrisk gruvedrift, HMS og tilnærmet null utslipp.»

Vi må gratulere med at FpU nå har begynt å interessere seg for sikkerhet, trygge arbeidsforhold og HMS. Det måtte altså ei omstridt kobbergruve i Repparfjorden til for å utløse dette engasjementet, som vi aldri før har sett og nok knapt får se igjen fra den kanten. Men ettersom hensikten helliger midlet, så kan det meste brukes.

Ikke nok med det, man har nå også fått et brått engasjement for arbeidsforholda i gruvene i Kongo. Dette er ikke FpU aleine om, dette engasjementet har det siste året spredt seg som en farsott i Norge, der så godt som samtlige tilhengere av de mest omstridte gruveprosjekta mener at bare disse kommer i gang, vil det føre til en slutt på alt barnearbeid og farlige arbeidsforhold i Kongo. Om det vil skje ved at arbeidsforholda der vil bli forbedra til norsk nivå eller problemet løst ved at gruvene blir nedlagt, det er mer uklart.

Nussir-gruva vil i følge FpU har «fokus på ... tilnærmet null utslipp.» Når et utslipp av 60-70 millioner tonn gruveavgang er «tilnærmet null» kan man lure på hvor stort et utslipp må være for at den fremstormende fremskrittsungdommen skal få øye på det.

FpU hevder at de bygger på fakta, i motsetning til motstanderne av gruva, som bygger på følelser. At ikke FpU og Frp har følelser har de nylig vist til fulle, det er derfor ingen overraskelse at de ser det å ha følelser som noe negativt. Jeg tror de fleste vil betakke seg for en politikk som ikke har følelser, men som følelsesløst kan tråkke på alle som står i vegen for deres kamp for et samfunn der de rike blir rikere og de fattige fattigere og der det er et nesten hellig prinsipp at profitt skal gå foran natur.

Gang på gang hevder de at motstanden bygger på faktafeil, men i et langt innlegg er det ikke et eneste eksempel på hvilke feil det skal være. For dem som orker å sette seg inn i motstandens faktagrunnlag kan jeg anbefale å lese klagene på Nussirs driftskonsesjon fra Naturvernforbundet og fra Sametinget. Så kan vi utfordre FpU til å dokumentere faktafeil i disse.

Årsaken til motstanden er ikke nevnt i FpU sitt innlegg. Motstanden dreier seg verken om å være mot næringsutvikling eller mot kobberutvinning. Den dreier seg om to ting: Dumping av gruveavfall i fjorden og inngrep i terrenget som rammer reindrifta. Dersom man leser konsekvensutredningene som Nussir sjøl har bestilt, vil man se at det på begge disse områdene finnes alternative måter å drive gruva på, måter som ikke hindrer videre drift og næringsutvikling for reindrift og fjordfiske. Men den debatten ønsker verken FpU eller Nussir.

Kommentarer til denne saken