Gå til sidens hovedinnhold

Forvaltninga av naturressurser

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste årene har vi opplevd at den tradisjonelle utmarksbruken og høstingskulturen vår er kraftig innsnevret som følge av myndighetenes forvaltning. Lokalbefolkninga føler seg nedprioritert i egne nærområder.

Det er tydelig at lokalbefolkningas rettigheter og kunnskaper ikke blir prioritert. Vi har flere eksempler der lokalbefolkningas rettigheter er blitt satt til side, blant annet i forvaltninga av både rypejakt og fiske i Tanavassdraget. Disse sakene fremhever spesielt hvor dårlig forvaltninga av ressursene i samiske områder er. Rypebestanden som tidligere var sunn og bærekraftig, er i dag på grunn av elendig forvaltning en brøkdel av tidligere bestand. Det samme skjer med Tanalaksen. Dette er resultatet av en forvaltning som ignorerer tradisjonell og lokal kunnskap i beslutningsprosesser.

Árjas grunnverdi er at lokalbefolkninga skal kunne benytte seg og forvalte nærområder i tråd med lokale tradisjoner. Lokalbefolkninga skal ikke måtte vike for å gi plass til utenforstående, heller tvert om. Fremtidens forvaltning og forskning bør ivareta de lokales kunnskap og erfaring for å videreføre rike naturressurser til neste generasjon. Árja vil at neste generasjon skal også ha de samme mulighetene til å bruke utmarka som oss.

Kommentarer til denne saken