Gå til sidens hovedinnhold

Forundret over Greger Mannsverks undring

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er med forundring at jeg leser innlegget til Greger Mannsverk ettersom kommunen har endret sin anbudspraksis.

Ser at innlegget mest handler om kommunens anbudspraksis i kommunale byggeprosjekt og lite om befolkningsnedgang.

Du spør til slutt om politikerne vil gjøre noe med dette. Jeg er ikke politiker, men kan si noe om hva som er gjort i forhold til anbud og lokal deltagelse.

Ettersom jeg har vært kommunens representant i arbeidet med utformingen av kommunens siste store prosjekt i lag med Multiconsult, så finner jeg det riktig å komme med faktaopplysninger for hva kommunen har gjort i forhold til det du skriver.

Med erfaringer fra de prosjektene som nevnes i artikkelen, så har kommunestyret ytret ønske om større lokal deltagelse. Vi har derfor i forkant av anbudsutformingen hatt et åpent dialogmøte med entreprenører.

Utformingen er satt slik at lokale entreprenører kunne delta: Ferdig utarbeidede arkitekttegninger med detaljert beskrivelse i anbudet slik det er enkelt å gi pris, og at alle regner på det samme.
Omsetningskrav på 15 millioner kroner.
Krav til prosjektleder og byggeplassleder, også med at de kan leies inn.
Miljøkrav innarbeidet i anbudet. Tilbakemelding fra entreprenører var at en konkurranse om dette ville fremme større riksentreprenører.
Krav til lærlinger.
Ikke konkurranse om erfaring eller byggetid.
Konkurranse bare på pris.

Å sette krav til åtte timers arbeidsdag vil diskriminere anbydere utenfra og bidra til en høyere pris. Tror at det også det vil være ulovlig.

Kommunen er underlagt lov om offentlige anskaffelser. Vi kan ikke velge entreprenør, men må anta den entreprenør som er riktig i forhold til loven. Er anbudet over 50 millioner kroner så må den også lyses ut i hele EØS.

Vi får høste erfaringer med lokal deltagelse til neste prosjekt.

Personlig skulle jeg gjerne sett at vi kunne forholde oss som en privat aktør og tatt lokale hensyn, men det har vi dessverre ikke lov til.

Nå drar også jeg på rypejakt.

Kommentarer til denne saken