Søndag ettermiddag har mange i Hammerfest nok hatt en ekstra utfordring med å få ferdig søndagsmiddagen. Etter en feil i en trafostasjon har deler av byen vært uten strøm siden 14-tiden søndag.

Klokken 20:49 fikk alle husstandene som var berørt strømmen tilbake, opplyser Øyvind Hansen, driftssjef i Hammerfest energi til iFinnmark søndag kveld.

– Vi har fortsatt feil i anlegget som vil bli retta, sier han.

Anlegget har såkalt tosidig mating, som betyr at dersom det ryker et annet sted, kan det straks bli verre. Kraftselskapet begynner imidlertid retting på den ødelagte trafoen mandag morgen.

Hansen kunne klokken 18:15 opplyse at de regnet med at husstandene på Sukkertoppen, Storsvingen og i Rørvika-området ville få strømmen tilbake rundt 18:30.

De resterende kundene på Platået, i Nedreveien og i det området måtte derimot regne med å vente ennå noen timer.

Tre feil

Bakgrunnen for strømbruddet er et overslag inne i trafostasjonen.

– Den ene feilen har medført to andre feil. Vi har totalt hatt tre feil, hvor den ene er utbedra. Vi har hatt trådbrudd på en linje, og så overslag på en kabel inne i trafoen. Det pågår nå utbedring av feilene, sier Hansen.

Det er ennå for tidlig å si noe om årsaken til feilene.

– Det kan ha vært trådbruddet som førte med seg overslag, eller overslag som førte til trådbrudd, sier han.

Meldte om eksplosjon

Det var i 14:30-tida at politiet i Finnmark meldte om at det som skal ha vært en eksplosjon i en trafostasjon i Hammerfest. Det skal ikke ha oppstått brann som følge av eksplosjonen. Politi, brannvesen og Hammerfest energi dro til stedet.

– Eksplosjonen var så kraftig at døra på trafostasjonen ble slått opp. Vi er på stedet sammen med brannvesenet og folk fra Hammerfest Energi. Strømmen er kuttet slik at det er trygt å jobbe der, sa operasjonsleder i politiet Lars Rune Hagen.

Øyvind Hansen i Hammerfest Energi forklarte til iFinnmark hva som har skjedd.

– Vi har hatt et overslag inne i trafostasjonen som har gitt en kortslutning. Deler av Rypefjord og Baksalen er nå uten strøm. Enn så lenge er det for tidlig å si noe om hvor lenge de vil være uten strøm. Det er så mye røyk inne i trafostasjonen at vi ikke kan gå inn der ennå, men vi vil oppdatere våre kunder når vi vet mer, sa han.