Gå til sidens hovedinnhold

Total kollaps under anti-terrorøvelse i Finnmark i fjor – nå er det bitter konflikt mellom politiet og Forsvaret

Artikkelen er over 5 år gammel

Total kollaps under anti-terrorøvelse: - I en reel situasjon ville alle gislene vært døde. Det hevdet kilder etter øvelse Gemini i Finnmark i fjor. I år klarte ikke politiet og Forsvaret å øve sammen på anti-terror.

Forsvaret og politiet er uenige om hvem som skal ha ansvaret for terrorbekjempelse til havs. Årets fellesøvelse Gemini måtte dermed deles i to separate øvelser.

Les også

Total kollaps under anti-terrorøvelse: - I en reel situasjon ville alle gislene vært døde

Her er hovedpunktene i det som gikk galt i fjor:

  • Politiets Delta-tropp ventet i timevis på transportfly
  • Forsvaret ville ikke gi politiet tilgang til helikoptre
  • Bare ett transportfly var tilgjengelig
  • Sea King-helikoptre var ikke tilgjengelig
  • Ubåt var ikke tilgjengelig
  • Det tok mange timer før spesialstyrker greidde å ta seg til Nord-Norge
  • FSK lyktes aldri å gjennomføre gisselredningsaksjon mot borerigg

Forsvaret til havs

I en rapport fra Røksund-utvalget, som er sammensatt av folk fra Forsvaret og politiet, er det et flertall for at Forsvaret skal ha ansvaret for all terrorbekjempelse til havs. Rapporten foreslår også å opprette en øremerket tropp med FSK-soldater i beredskap for maritim kontraterror, med blant annet ansvar for terrorangrep mot oljeinstallasjoner og skip i fart.

Men politiets to representanter i utvalget mener politiet fortsatt skal ha ansvaret dersom oljeinstallasjoner og skip i fart blir rammet av terror.

Ble ikke enige

– Det er beklagelig at vi ikke klarte å bli enige. Vi jobbet lenge for å få til et kompromiss, men på dette punktet lyktes vi ikke, sier Arne Røksund, eks-admiralen som ledet arbeidsgruppen, til VG.

Fram til 2015 deltok både politi og forsvar i Gemini-øvelsen, men i år ble to separate øvelser innført.

Magnus Håkenstad, historiker og forsker ved Institutt for forsvarsstudier forteller at dette er en 200 år gammel konflikt om grensene for Forsvarets maktutøvelse i fredstid.

– Det har alltid vært en gråsone mellom Forsvaret og politiet med oppgaver som formelt tilhører politiet, men som de ikke er i stand til å løse helt på egen hånd. Nå kommer denne konflikten igjen opp i dagen, sier Håkenstad.

 

Kommentarer til denne saken