Adresseavisen: Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier dette er et amerikansk initiativ. Her fra pressekonferansen med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass i begynnelsen av september.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier dette er et amerikansk initiativ. Her fra pressekonferansen med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass i begynnelsen av september. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Forsvaret forbereder seg på å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes.

DEL

En slik avdeling kan være på plass om relativt kort tid, skriver Adresseavisen. Flere forsvarskilder opplyser at det i lengre tid har vært kjent at de amerikanske soldatene vil bli stasjonert ved Værnes garnison. Det skal dreie seg om en ren kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skriver i en epost til avisa at dette er et amerikansk utspill og at de pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge.

– Dette arbeidet pågår, men initiativet er ennå ikke politisk behandlet i Forsvarsdepartementet, så vi har ikke mer detaljerte svar på nåværende tidspunkt. Eventuelle konkrete forslag vil selvfølgelig bli behandlet av regjeringen og Stortinget på vanlig måte, sier Søreide.

Forsker John Kristen Skorgen ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener dette kan oppfattes som en base og at det vil føre til reaksjoner.

– Dette skjer i en situasjon der forholdet mellom Russland og NATO er vanskelig. Det er all grunn til å vokte seg, sier han.

Adresseavisen har snakket med flere medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som er ukjente med planene. Senterpartiets Liv-Signe Navarsete har reagert med å sende et skriftlig spørsmål om saken til ministeren.

Artikkeltags