Amerikanske B-52 bombefly flyr mot Russland

MASSIV BØLGE: USA har i løpet av få dager sendt bølge etter bølge med B-52 strategiske bombefly mot Russlands nærområder i ulike deler av verden. Dette bildet viser et amerikansk B-52 (i midten) som sammen med F/A-18 Hornets fra US Navy flyr over en amerikansk hangarskipgruppe anført av hangarskipet USS Ronald Reagan (CVN 76) 31. august 2018.

MASSIV BØLGE: USA har i løpet av få dager sendt bølge etter bølge med B-52 strategiske bombefly mot Russlands nærområder i ulike deler av verden. Dette bildet viser et amerikansk B-52 (i midten) som sammen med F/A-18 Hornets fra US Navy flyr over en amerikansk hangarskipgruppe anført av hangarskipet USS Ronald Reagan (CVN 76) 31. august 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Amerikanske langtrekkende B-52 bombefly har de siste to ukene flydd en rekke tokt langs den russiske grensen, herunder minst ett tokt i Barentshavet i nord.

DEL

Formålet er å sende et strategisk og avskrekkende budskap til president Vladimir Putin, fem år etter Russlands annektering av Krim.

Det melder nettstedet Aldrimer.no som har spesialisert seg på forsvarsrelatert stoff.

Tok av fra Storbritannia

Mandag 18. mars klokken 11.12 lokal tid (klokken 12.12 norsk tid) tok et amerikansk B-52 Stratofortress langtrekkende subsonisk bombefly av fra den britiske flybasen RAF Fairford i Storbritannia. Flyet, med call sign Aero 13, satte raskt kursen mot Barentshavet.

Det fremgår av informasjon som den normalt troverdige Twitterkontoen Mil_radar har publisert.

Mens flere tidligere sortiers med amerikanske B-52 i nord har gått delvis over norsk luftrom, senest i september i fjor, holdt det militære flyet seg denne gang utelukkende i internasjonalt luftrom.

PÅ OPPDRAG I BARENTSHAVET: Twitterkontoen Mil Radar forteller om B 52 på oppdrag i Barentshavet.

PÅ OPPDRAG I BARENTSHAVET: Twitterkontoen Mil Radar forteller om B 52 på oppdrag i Barentshavet. Foto:

«Trening og øving»

Samme dag tok det av flere andre B-52 strategiske bombefly fra samme flybase. Ett av de amerikanske bombeflyene som satte kursen mot Estland fløy bare 200 kilometer fra den russiske grensen mot St. Petersburg.

De amerikanske bombeflyene bærer normalt kryssermissiler og kan også utstyres med missiler og bomber med atomstridshoder.

US Air Force har i en kortfattet pressemelding beskrevet oppdraget som trening og øving. Men det er ikke hele sannheten.

Amerikanske kilder Aldrimer.no har snakket med er tydelige på at B-52-toktene er en amerikansk styrkedemonstrasjon med formål å sende et klart og tydelig politisk budskap til Russland og president Vladimir Putin.

Informert

«Norske myndigheter er informert om at det amerikanske luftforsvaret i en begrenset periode nå trener med sine strategiske bombefly (B-52) i Europa. Amerikanske styrker trener og øver jevnlig i Europa. Dette underbygger NATOs kollektive forsvar og solidariteten i alliansen. Vi er også informert om at det vil bli gjennomført flyging i internasjonalt luftrom utenfor Norge», sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Aldrimer.no.

 

Artikkeltags