Gå til sidens hovedinnhold

SV kritiserer mangel på forsvar i nord

Artikkelen er over 5 år gammel

SV kritiserer regjeringen for å nedprioritere forsvaret i Nord-Norge og sier vi ikke må være naive. Men regjeringen er ikke enig.

– Vi ser en utvikling i Russland hvor evne og vilje til å bruke militærmakt øker. Samtidig svekker regjeringen Hærens posisjon i nord og øker vår avhengighet til NATO, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Den nye langtidsplanen til forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Regjeringen legger da vekt på sentralisering og effektivisering i de nye tiltakene.

Kaski mener Norges forsvarsevne svekkes.

– Vi må vise tydelig overfor Russland at Norge skal ha en sterk tilstedeværelse i nord, at vi ikke skal skape vakuum i områdene som grenser til Russland. Vi må ikke være naive, fortsetter Kaski.

Statssekretær i forsvarsdepartementet Øystein Bø (H), sier dette ikke stemmer og lover økt militær tilstedeværelse, da spesielt i nord.

– Nord-Norge har stått helt sentralt i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk siden krigen. Slik er det også i den nye langtidsplanen for Forsvaret, sier Bø. 

Kommentarer til denne saken