Det blåser friskt over hele Finnmark søndag og vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Eirik Samuelsen, kan meddele at det vil være merkbare vindforhold gjennom hele neste uke:

– Det blir sånn som i dag i morgen også. Akkurat nå er det en god del vind, med liten kuling enkelte steder, og hakket mer enkelte steder. På de mest utsatte stedene kan det komme opp i stiv kuling.

Helt vest i Finnmark, på Rognsundet værstasjon som ligger nordvest for Alta, har det den siste timen vært målt sterk kuling. Meteorologen forteller at det er en kraftig vindkuling fra vest og nordvest, samt en del byger:

– Det må sies at vinden er veldig opp og ned, siden er byger. Da forsterkes vinden på grunn av bygene.

Kartet over viser vindkast. Dra i spaken nederst i kartet for å vise ulike tidspunkt.

Har kommet snø

Samuelsen sier vinden gjelder for hele Finnmark, og det vil i hvert fall vare de to neste dagene. I de mest intense bygene vil det også komme torden og hagl, noe som vil skje på enkelte plasser. Akkurat nå er det ganske intenst over Berlevåg. Også i vest hvor det er over tusen meters høyde har det i løpet av de siste tjuefire timene kommet nysnø.

– Hvor lenge kan den ventes å ligge?

– Nei, både i dag og i morgen kan det ventes å komme mer nysnø. Fra tirsdag vil det være mindre kjølig i lufta fra tirsdag, fortsatt med en del regnbyger. Men det vil være betydelig mindre vind.

– Er dette normale værforhold her i nord, med snø i august?

– Nei, egentlig ikke. Det vil være ganske kjølig den neste uka. Prognosene er ikke så gode, men det er kanskje noe håp om mildere luft mot neste helg.

Kartet over viser ventet nysnø. Dra i spaken nederst i kartet for å vise ulike tidspunkt.

Ikke unormalt

Selv om ikke statsmeteorologen synes det er unormalt med snø, er det muligens noe mer oppsiktsvekkende at det er sterk vind i Troms også søndag:

– Det er første gang jeg opplever så kraftig vind i august, særlig i Tromsø, hvor jeg sitter. Dette kommer fordi det er veldig varmt sørpå. Sånne lavtrykk dannes fordi det er så store temperaturforskjeller.

– Hva vil temperaturen ligge på de neste dagene her i Finnmark?

– Gradene vil ligge på mellom 8–12 grader over hele regionen.