Gå til sidens hovedinnhold

Forskjeller eller urettferdighet?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Heidi Elisabeth Pedersen skriver i dag på «likelønnsdagen» at kvinner tjener 87 kroner for hver hundrelapp menn tjener. Dette mener jeg er en forskjell lite drevet av urettferdighet, men hovedsakelig av forskjellige valg gjort av frie likestilte mennesker.

Forskjellen på ca. 13 kroner trekkes frem igjen og igjen blant enkelte som om dette var bevis nok på at kvinner er en vanvittig marginalisert gruppe som underbetales utelukkende på bakgrunn av det faktum at de er kvinner. Det er ikke tilfelle. Denne forskjellen kommer av en lang liste faktorer som ender opp med denne differansen på 13 kroner, er det urettferdighet eller forskjellige valg som gir en forskjell i utfall?

Kvinner er mer sannsynlig til å bli lengre hjemme med barn. Menn er mer sannsynlig for å flytte for å ta en jobb. Kvinner jobber mindre overtid. Menn vektlegger lønn høyere i søken etter jobb. Kvinner jobber oftere frivillig deltid, her kan jeg absolutt erkjenne at kvinner jobber også mer ufrivillig deltid, det er et problem. Menn jobber ofte mer risikofylte jobber som ofte betaler bedre. Kvinner tar oftere ulønnede sykedager for å være hjemme med syke barn.

Alle disse faktorene og flere bidrar til denne lønnsforskjellen, skal man minske denne lønnsforskjellen må man ta tak i disse punktene nevnt over. Problemet blir da at man må innskrenke individenes valgfrihet. Man kan også bare kreve at kvinner skal ha likt betalt som menn, men da løper man inn i motsatt problem med at kvinner da får betalt mer per time enn menn gjør, som er ulovlig. Det er altså ikke lov å betale kvinner og menn annerledes per time, med lik stilling og ansiennitet.

Jeg registrerer at du ikke kommer med noen særlig andre tiltak til å løse denne enn å melde seg inn i en fagforening. Hvis det var så ille som du påstår, med denne enorme urettferdigheten, hvor er protestene? Hvor er kvinnene som forlater sine arbeidsplasser i dag for å synliggjøre at de egentlig jobber gratis? Eller er det kanskje slik at de blir på jobb i likhet med alle andre, fordi de blir betalt for hver time de er på jobb?

Kommentarer til denne saken