(Nettavisen/NTB): Telefonlinjene koker, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring og If.

– En forsikring dekker ikke streik. Det er ikke fordi vi ikke ønsker å hjelpe til, men fordi vi ikke skal blande oss inn i en arbeidskonflikt. Jeg tror de fleste skjønner at det hadde blitt helt feil, sier Handeland.

Natt til lørdag ble 31 flyteknikere fra Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tatt ut i streik, og ytterligere 75 ble tatt ut mandag morgen.

Tre muligheter for dem som rammes

Passasjerer som rammes av flystreik, skal få pengene igjen eller ny reise. Forbrukerrådets flykalkulator beregner hva du har krav på av erstatning.

– Dersom det ser ut til at din flyging står i fare for å rammes av streiken, er det viktig at du ikke avbestiller reisen selv. Da har du nemlig ikke krav på refusjon, noe du har om du venter til flyet blir innstilt, forteller juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Det er ikke reiseforsikringen som dekker tap på grunn av streik, men selskapene selv.

– Det er avgjort av EU-domstolen at streik blant flyselskapets egne ansatte ikke er en omstendighet som fritar flyselskapet for erstatningsansvar. Men dersom ansatte på flyplassen eller andre leverandører streiker, så kan det være noe annet, sier Iversen.

Flyteknikerne som er tatt ut i streik, er ansatt i ulike flyselskap. Hvis flyet blir innstilt eller forsinket i mer enn fem timer på grunn av streiken, har du tre valg:

Ombooking snarets mulig, ombooking til et senere tidspunkt eller pengene tilbake for reisen.

I tillegg har du ifølge Forbrukerrådet krav på en økonomisk erstatning.

– Hvor mye du har krav på, varierer på bakgrunn av standardiserte satser. Det høres kanskje litt komplisert ut, men vi i Forbrukerrådet har laget en flykalkulator som enkelt regner ut hva du har krav på og loser deg gjennom prosessen med å søke om refusjon, sier Iversen.

Får konsekvenser

Norwegian har mandag kansellert fire flygninger som følge av flyteknikerstreiken.

– To ruter er kansellert, den ene går fra Bergen til London Gatwick og den andre fra Oslo til Nice, sier pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian til NTB.

Flygningene går tur-retur, så dermed er det fire flygninger som innstilles.

– Årsaken er at vi har hatt fly som har hatt behov for teknisk kontroll, som vi ikke har hatt mulighet til å gjennomføre på grunn av personalmangel som følge av streiken, sier hun.

Flyselskapet opplyser at de lover å forsøke å skjerme typiske ferieruter.

Kan bli enda en streik

Hos både Widerøe og SAS går trafikken foreløpig som normalt mandag. Begge selskaper kontakter berørte passasjerer direkte dersom noen flygninger blir rammet.

Det kan imidlertid bli enda en streik. 160 flyarbeidere tas ut i streik tirsdag hvis ikke Fellesforbundet og NHO Luftfart blir enige hos Riksmekleren mandag.

NHO Luftfart-leder Torbjørn Lothe var optimistisk før meklingen begynte.

– Vårt utgangspunkt for en mekling er at vi alltid har en forhåpning om å finne en løsning, også denne gang. Normalt så går det bra, sa han.

Lothe ville ikke si noe om konsekvensen av eventuelt to pågående streiker på samme tid.