Før valgdebatt i Alta onsdag: Einar vil ha kulturhus i sentrum: – De moser jo oss i Hammerfest med AKS

I GÅGATA: iFinnmark møtte Einar Leinonen og datteren Ruth (4) i gågata på Alta sentrum onsdag.

I GÅGATA: iFinnmark møtte Einar Leinonen og datteren Ruth (4) i gågata på Alta sentrum onsdag. Foto:

Se valgdebatt på iFinnmark fra onsdag klokken 19.

DEL

iFinnmark startet mandag valgturneen i forbindelse med årets kommunevalg. Da var det debatt i Hasvik, og dagen etter var det debatt i Øksfjord.

SE OGSÅ: Se opptak fra debatten i Hasvik her

SE OGSÅ: Se opptak fra debatten i Øksfjord her

Dette var de to første av 18 valgdebatter som iFinnmark arrangerer og skal sende direkte fra.

LES OGSÅ: Nå starter iFinnmarks valgturné: – Målet er at flest mulig stemmer

Onsdag er turen kommet til Alta der det blir debatt på Alta bibliotek fra klokken 19.

SE OGSÅ: Se valgdebatten fra Alta her fra klokken 19.00

10 i panelet

10 partier stiller i debatten med følgende listetopper:

  • Rødt: Britt Karin Søvik
  • SV: Tommy Berg (2.-kandidat)
  • Ap: Monica Nielsen
  • MDG: Frode Elias Lindal
  • Sp: Jan Martin Rishaug
  • KrF: Knut Klevstad
  • Venstre: Trine Noodt
  • Høyre: Bjørn Roald Mikkelsen
  • Frp: Odd Erling Mikalsen
  • Liberalistene: Agnar Johansen

Tre temaer

iFinnmark har på forhånd plukket ut to temaer som skal debatteres:

Det første temaet blir skolestruktur. Alta kommune vil i framtiden måtte bruke mer og mer penger på pleie og eldreomsorg. Samtidig går elevtallet ned. Ifølge rådmannen er man nødt til å se på skolestrukturen, og hvis nærskoleprinsippet skal bestå, så må det kuttes andre steder. Politikerne blir spurt om det er nødvendig å gjøre noe med strukturen, og hvis ja, hvordan det faktisk skal gjøres.

Det andre teamet har med eiendomsskatt å gjøre. Enkelte partier vil ha fjernet eiendomsskatten, mens andre vil øke den. Partier som vil ha den fjernet, må forklare hvordan man da skal erstatte tapte inntekter eller eventuelt hvor det skal kuttes i kostnader, og hvis den skal økes, må det forklares hva man skal bruke de økte inntektene på.

I tillegg blir det et tredje tema som blir kjent under debattmøtet. Dette temaet blir klart etter at iFinnnmarks utsendte Anna Lindbach har snakket med folk i kommunen.

Politikerne blir også utfordret til ja/nei-spørsmål.

– Bygg kulturhus i sentrum

iFinnmark møtte onsdag Einar Leinonen og datteren Ruth (4) i gågata i Alta. Småbarnsfaren er opptatt av lokale saker, og har et klart budskap til Alta-politikerne:

– Det må bygges et kulturhus i sentrum. Nå har vi en kultursal som vi leier fra Statsbygg. Selv Vardø har et kulturhus i sentrum, i Tromsø har dem vært fantastisk, og i Hammerfest gruser dem oss med AKS (Arktisk Kultursenter, journ.anm.), sier Leinonen.

– Med et nytt kulturhus på Alta sentrum, så vil man få en sal og arealer for kulturskole, Scene Finnmark og andre. Det vil skape aktivitet i sentrum, sier han til iFinnmark.

Nettopp aktivitet på i sentrum er han veldig opptatt av.

– I Alta er man veldig flinke til å tilrettelegge for fritidsaktiviteter, tur- og sykkelløyper, men det er ikke alle som bruker dem. Vi må få et større fokus på et urbant sentrum, sier han.

– Det er egentlig lite fokus på sentrumsutvikling. Det virker som at når Alta-politikerne tenker sentrumsutvikling, så venter dem på at Olav Thon skal bygge ut kjøpesenteret. En annen ting er at de eneste gangene jeg ser Alta-politikerne i sentrum er på valgstand, 17. mai og under Borealis vinterfestival, men sjelden brukere av sentrum ellers, sier han.

– Vi må bruke utearealet på sentrum bedre. I dag er det litt flatt og mye betong, og bybildet om sommeren er ofte turister som vandrer hvileløst rundt her, sier Einar Leinonen.

Artikkeltags