Passasjerrekord måneden før flyseteavgiften

Widerøes Dash 8 på Lakselv lufthavn Banak.

Widerøes Dash 8 på Lakselv lufthavn Banak. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Avinor opplevde en økning i antall passasjerer i mai måned.

DEL

Totalt reiste 4.472.058 passasjerer over Avinors lufthavner i mai, noe som er 2,4 prosent flere sammenlignet med samme måned i fjor. I tillegg ble det satt rekord fredag 13. mai, da det for første gang var over 200.000 passasjerer i lufta i løpet av dagen, forteller direktør for trafikkutvikling i Avinor, Jasper Spruit i en pressemelding.

flyseteavgiften

Flyseteavgiften ble iverksatt denne måneden, og flybilletten din blir 80 til 88 kroner dyrere. Om du flyr innenlands blir det 88, mens 80 kroner om du flyr utenlands fra en norsk flyplass. 

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS påpekte ovenfor E24, at særavgiften fører til en prisøkning på 704 kroner for en familie på fire som reiser tur/retur i Norge. Altså 88 kroner gange åtte billetter.

Avinor er avventende med noen prognose på hvilken effekt avgiften vil ha for juni måned.

- Hvilken effekt forventer Avinor at  flyseteavgiften vil ha på juni måned?

- Vi har ikke noe prognose, på et generelt grunnlag antar vi at det vil ha en effekt, men hvilken kan jeg ikke si ennå, forklarer kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor Konsernet til iFinnmark.

Flere reiser til Danmark

I årets siste vårmåned, før sommeren slår for fullt inn, opplevde Avinor at blant de største markedene økte trafikken mest til de skandinaviske landene. Til Danmark var det en markant økning på 10 prosent, mens trafikken over til Sverige lander like etter på 9 prosent.

Flyrutene til Spania opplevde også en økning i trafikk på 7 prosent.

På den andre siden melder Avinor i pressemeldingen at det var mindre trafikk til Tyskland og Storbritania. Førstnevnte destinasjon så en nedgang på 7 prosent mens Storbritania lå på 4 prosent.

Sterk vekst for SAS og Norwegian

Flyselskapene som opplevde sterkest vekst i mai var SAS og Norgwegian. Begge selskapene kunne se passasjertallene øke med omlag 90.000 hver på Avinors 46 statlige eide flyplasser.

Norwegian melder at flyselskapet totalt opplevde en økning på 11 prosent i antall passasjerer sammenlignet med samme måned i fjor.

Artikkeltags