Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten: 17-åringen med bomben er fra Vadsø. Ordfører: – Han er et barn. Dette er bare trist!

Artikkelen er over 4 år gammel

– Først og fremst tenker jeg at terror og radikalisering er helt forferdelig, uansett hvor man har bodd eller bor, sier Vadsøs ordfører Hans-Jacob Bønå.

Ledelsen for en kampsportklubb i Vadsø varslet om at et av deres tenåringsmedlemmer var i fare for å bli radikalisert. Lørdag ble han pågrepet med det politiet beskriver som en hjemmelaget bombe i Oslo sentrum, skriver Aftenposten.

Det er tredje gang siden 2014 at unge menn fra Vadsø kommer i PSTs søkelys knyttet til ekstrem islam.

LES OGSÅ: Fremstilles for varetektsfengsling etter bombefunn. PST vil ikke si om 17-åringen har bodd i Finnmark 

I 2014 vakte det oppsikt at to menn fra Vadsø hadde reist til Syria for å bli fremmedkrigere. De to var opprinnelig fra Tsjetsjenia i Kaukaus.

iFinnmark snakker med ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå (H).

– Hva tenker du om at gutten kommer fra Vadsø, ordfører Bønå?

– Det er ikke bra! Men først og fremst tenker jeg at terror og radikalisering er helt forferdelig, uansett hvor man har bodd eller bor. Dette er uansett helt uakseptabelt. Men at det nå er Vadsø helt konkret, er ekstra ille. Så tenker jeg vel at en 17-åring er langt fra voksen og moden til å skjønne konsekvenser en slik handling kan få for ham. Han er bare et barn, rett og slett. Så dette er bare trist, sier Vadsø-ordføreren.

Allerede radikalisert når de kommer

– Hva gjør dere galt i Vadsø, siden ungdommer blir radikalisert mens de bor i kommunen din?

– Jeg tror ikke vi gjør så mye gærent. Jeg tror heller dette er uttrykk for at når man er en kommune som bidrar sterkt til mottak av asylsøkere og bosetting, så får vi også mye ungdom. Og mange av dem er allerede radikalisert når de kommer til oss. Så da blir jobben å bryte det opp, sier Bønå.

– Så da henger dette kanskje samen med mengden, og det store antallet mennesker som er innom Vadsø. Jeg tror ikke Vadsø gjør noe spesielt galt, mange er nok allerede radikalisert når de kommer.

Men Bønå medgir at i denne konkrete saken, har nok gutten som var 10 år da han kom til Vadsø, ikke vært radikalisert på forhånd. 

Bønå sier det har vært «opplest og vedtatt» at Vadsø skulle ta imot og bosette 90 flyktninger i året. Nå er man nede i 70, og for neste år har man et vedtak på 50.

– Vi kan få bedre kontroll når det er snakk om færre, det sier seg selv, sier Bønå.   

Han legger til at nå er jo tilstrømningen av flyktninger gått ned også, så presset er ikke så stort på kommunene.

Skole og idrett

– Men hvis dere ikke gjør noe gærent. Hva gjør dere som er rett i Vadsø?

– Her har vi et apparat som håndterer enslige asylsøkere i skoleløpet, og er tilpassa det norske samfunnet. Her blir det offentlige supplert av frivillige, som gjør at de blir integrert både i skoleverk og frivilligheten som idretten representerer. Slik at de får delta i sunne gjøremål, som alle ungdommer i et lokalsamfunn driver med, svarer Bønå.

Ikke varslet av politiet

Bønå ble mandag gjort oppmerksom på at gutten har en fortid i Vadsø fra iFinnmark. Han har ikke hørt noe verken fra lokalt politi eller Politiets sikkerhetstjeneste.

LES OGSÅ: Slik skal de stanse ekstremismen i Finnmark

– Det synes jeg er for dårlig. Jeg forventer at jeg skulle blitt kontaktet av politiet og informert om at 17-åringen har en fortid i Vadsø, og ikke få denne informasjonen fra en journalist. Det synes jeg er for svakt av politiet, sier Vadsø-ordføreren.

 

Kommentarer til denne saken