Gå til sidens hovedinnhold

Frank Bakke Jensen (H) støtter statsministeren: - At trålerne skulle levere frossent råstoff til industrien i Finnmark var ikke lønnsomt

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen fra Båtsfjord er enig med statsministeres utspill om ulønnsomme fiskeindustrianlegg i Finnmark, men uenig i at arbeidsinnvandring ikke har betydning for lokalsamfunnet.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, da statsminister Erna Solberg under sitt besøk i Hammerfest sist fredag kommenterte kystopprøret i Finnmark med at: - Det uansett var for mange steder å levere

Her er noen av reaksjonene fra Facebook:

  • E jo ikke nåkka nytt at ho forsvarer nedbygging i nord.
  • Jeg skal ikke si høyt det jeg tenker nå.
  • Kjempeimponerende av statsministeren. Skulle gjerne likt å hørt ho hadde sagt det samme om industri sørpå.
  • Ja og at båtan må gå i timevis for å levere fangsten og bruk masse drivstoff bryr de seg heller ikke om. Men den forrige regjeringa va ikke bedre. Det er ingen av dem som bryr seg om distriktan.
  • De vil jo helst ikke å ha Finnmark å dra på, bare nyte godt av de ressursene som finnes.
  • Hadde noen venta noe anna. Jernerna e jo et perfekt navn
  • Lurer uansett på om Erna Solberg forstår at hun er statsminister for HELE landet?

En som også reagerte var varaordfører i Hammerfest Marianne Sivertsen Næss via sin facebookstatus:

- Statsministeren sier bærekraftig industri til enhver tid handler om lønnsomhet. Da spør jeg, lønnsomhet for hvem?! Fiskeressursene tilhører fellesskapet og skal komme kystens befolkning til gode.De leveringspliktige torsketrålerne fikk jo sine kvoter og rettigheter av en grunn, nemlig å forsyne landanlegget med ferskt råstoff. Da aktørene overtok landanlegg og fartøy med leveringsplikt, godtok de også̊ en samfunnsmessig forpliktelse om leveranser og aktivitetsplikt. Dette ble gjenspeilet i prisfastsettelsen av de anlegg og fartøy med tilhørende kvoter, som aktørene ervervet.

LES OGSÅ: Erna om Kystopprøret: - Det var uansett for mange steder å levere

Frank Bakke Jensen (H) går nå ut og støtter statsministeren.

– Marianne Sivertsen Næss lever i en illusjon hvis hun tror at man kan skape stabile arbeidsplasser av en industri som ikke er lønnsom. At trålerne skulle levere frossent råstoff til industrien i Finnmark var ikke lønnsomt – derfor solgte Røkke fisken til Kina, for å skape lønnsomhet, sier Bakke Jensen.

Han viser til kommisjonen nedsatt av Per Sandberg som jobber med forslag til hvordan leveringsforpliktelsene kan innrettes for å skape lønnsomhet av landbasert fiskeindustri. Resultatene er ventet å komme en gang til høsten.

– Arbeiderpartiet med de rødgrønne gjorde ikke en eneste ting mens de satt i regjering for å skape lønnsomhet for industrien. Ikke et eneste politisk vedtak kom de med. Vi foreslo at kystflåten skulle kunne bruke noe av denne kvoten til å levere fersk fisk til industrien på land. Dette forslaget sa Ap nei til. Men nå tar vi altså tak og faktisk gjør noe.

LES OGSÅ: SVs Bergstø: - Erna heier i praksis på at arbeidsplasser i nord forsvinner

Selv om Bakke Jensen er enig i statsministerens utspill om ulønnsom industri, er han uenig i uttalelsen om at arbeidsinnvandring ikke har betydning for lokalsamfunnene.

– Her er jeg helt uenig med Erna. I Finnmark har vi aldri spurt om hvor du kommer fra hvis du ønsker å jobbe hos oss. Finnmark er bygd opp av arbeidskraft utenfra, fra de finske innvandrerne som kom tidlig på 1900-tallet, de finske fiskeindustriarbeiderne som kom på midten av 1900-tallet, svensker og tamiler på 90-tallet og russere, latviere og polakker utover 2000-tallet. Det som er viktig nå, og det Høyre jobber for, er å skape lønnsomme helårlige arbeidsplasser i Finnmark.

Kommentarer til denne saken