Gå til sidens hovedinnhold

Sterke reaksjoner: - Rent sprøyt fra statsministeren

Artikkelen er over 5 år gammel

"Rent sprøyt" mener Natur og Ungdom om statsministerens uttalelser.

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom reagerer sterkt på statsminister Erna Solbergs utspill da hun besøkte Hammerfest i fredag. Blant annet Solbergs kommentar om at «Bærekraftig industri handler til enhver tid om lønnsomhet» vekker harme.

LES OGSÅ: SVs Bergstø: - Erna heier i praksis på at arbeidsplasser i nord forsvinner

- Jeg må si jeg er vettaskremt over Solbergs holdning. Det er klart industri skal være lønnsom, men for at den skal være bærekraftig over tid må miljøhensyn komme foran profitt. Og det gjør det ikke i regjeringas fiskeripolitikk. Om vi fisker på en miljøvennlig måte kan vi høste av havet til evig tid, men med denne regjeringa vil det dessverre ikke være mulig, sier Anna Olerud, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Hun viser til det hun mener er regjeringas gjentatte prioritering av de største fiskefartøyene.

LES OGSÅ: Erna om Kystopprøret: - Det var uansett for mange steder å levere

Miljøuvennlig

Disse har fire ganger høyere klimagassutslipp enn den minste kystflåten, og bruker aktive redskaper som er lite skånsomme. De har ofte mye bifangst, skader havbunn og gir mat med dårlig kvalitet, slik at mye må kastes.

Også regjeringas håndheving av trålflåtens leveringsplikt har vært elendig, mener miljøvernerne. Solberg kommenterte også dette da hun var i Hammerfest. Hun gjorde det klart at hun mener det har vært for mange steder å levere, og at sysselsetting i landindustrien ikke hadde betydning for lokalsamfunnene.

LES OGSÅ: Frank Bakke Jensen (H) støtter statsministeren: - At trålerne skulle levere frossent råstoff til industrien i Finnmark var ikke lønnsomt

- Det er åpenbart for alle andre enn statsministeren at landindustrien er med på å skape livskraftige kystsamfunn. Da kan det være det samme akkurat hvem som jobber der, sier Olerud om Solbergs kommentar om arbeidsinnvandring.

- Norge bør være mest mulig sjølforsynt med mat fordi det er miljøvennlig og solidarisk. Da trenger vi bosetting der ressursene er, i hele landet og langs kysten, og landanlegg også i grisgrendte strøk er med på å sikre det. I tillegg gir landanleggene livets rett til den miljøvennlige kystflåten, som ikke kan reise så langt, sier Olerud.

Kommentarer til denne saken