Gå til sidens hovedinnhold

Fire ekstra ambulansefly satt inn

Artikkelen er over 1 år gammel

Luftambulansetjenesten opplyser at fire ekstra ambulansefly er satt inn for å erstatte de som mangler. Dermed er ti ambulansefly i beredskap.

– På en vanlig dag som denne har vi ni fly i beredskap. I dag har vi faktisk ti av ni fly i beredskap, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, på en pressekonferanse onsdag.

Seks av de ordinære flyene er i beredskap. Babcock stiller med tre ekstra fly: Ett propellfly som kan lande på kortbane, ett propellfly som kun kan lande på langbane, og en ekstra jetmaskin.

Luftambulansetjenesten har i tillegg hentet inn et kommersielt jetambulansefly fra operatøren Joinjet.

– Vi jobber også tett med Lufttransport for å se på de flyene som de har fra den forrige luftambulansekontrakten. Og i forbindelse med det samme har vi god dialog med luftfartstilsynet om dagen, sier Juell.

Les også

Bernths bønn til julenissen har blitt delt over 1.000 ganger: – Det ropes varsku, ikke bare fra Nord-Norge, men fra hele landet

Alle oppdrag løst

Tirsdag ble det kjent at Luftambulansetjenesten skulle sette inn totalt fem ekstra fly. Til sammen skal ambulansetjenesten ha elleve ambulansefly i beredskap, men fire av disse er fortsatt ute av drift.

Dårlig vær har bekymret helsemyndighetene. Det siste døgnet har det vært mange oppdrag. Men alle oppdragene som har vært i nord, har blitt løst, opplyser Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.

Fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli, sier han håper dette viser at befolkningen ikke trenger å føle seg utrygg.

Les også

Krever drastiske Høie-grep: – Luftambulansen er en tjeneste som overhodet ikke egner seg for anbud

Har gått gjennom hendelser

Tollåli opplyste også at de hadde gått gjennom åtte hendelser som Universitetssykehuset i Nord-Norge meldte om på søndag. I fire av disse hendelsene ble det meldt at det ikke var ambulansefly tilgjengelig.

– Dette viser seg ikke å stemme, sier Tollåli.

I to av disse hendelsene fikk ikke flykoordineringssentralen noen forespørsel om å rekvirere ambulansefly, ifølge Tollåli.

– Og i de to andre ble det gjort faglige vurderinger i hvert enkelt tilfelle og konkludert med at det skulle benyttes helikopter til å frakte pasientene til sykehus, sier han.

Kommentarer til denne saken