Lokomotivet Ekran vant

Sigrid Ekran ble andre dame som vinner Finnmarksløpet.

Sigrid Ekran ble andre dame som vinner Finnmarksløpet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets vinner av 100-mila har bare økt ledelsen inn mot Alta sentrum.

DEL

(Finnmark Dagblad) Sigrid Ekran har hatt kommandoen på Finnmarksløpet siden sjekkpunkt Sirbma, og har knapt sett seg tilbake siden da. Etter at hun startet fra Karasjok i meget dårlig vær, har hun bare økt avstanden til sin nærmeste forfølger. Etter sjekkpunkt Jotka lå Birgitte Næss Wærner to timer bak, og hadde dermed tapt nærmest en time fra Karasjok.

En jublende glad 34-åring og hennes syv hunder passerte målstreken i Alta sentrum klokken 08.31 fredag morgen, etter 5 døgn og 19 timer og 16 minutter på tvers over Finnmark. Dermed er Sparbu-jenta, som er bosatt i Alvdal i Østerdalen, den andre kvinnen i Finnmarksløpets historie som vinner Finnmarksløpet 1000 kilometer. Sigrid Ekran ble dermed norgesmester 2014 i langdistanse hundekjøring.

– Det har vært et mål siden man kom til Norge, og jeg er veldig stolt av fine hunder, fortalte Ekran etter målgangen.

Det har vært et løp som har inneholdt veldig mye. Hun og resten av kjørerne har vært gjennom storm, regn, sol, plussgrader og på det siste strekket har de møtt et kraftig snødriv.

– 2014-løpet har vært artig og spennende med værutfordringer, men hundene takler det meste, forteller Ekran om forholdene gjennom Finnmark.

Hun følte at hun hadde god kontroll på løpet ut fra Karasjok, men var klar på at man aldri vet hva som kan skje på en så lang avstand.

– Man frykter bestandig at man skal bli tatt igjen, sa årets norgesmester til de flere hundre som hadde tatt turen til gågata for å ta i mot Ekran.

Nummer to Birgitte Næss Wærner er på vei inn mot mål, og vil nok krysse mållinjen rundt klokken halv elleve.

Sigrid Ekran har deltatt på Finmarksløpet en rekke ganger tidligere, og har vært veldig nærme en tittel tdligere. I 2011 ble hun nummer to, og har ellers hatt topp-ti-plasseringer de gangene hun har kjørt løpet. I 2009 ble hun nummer åtte i sitt første Finnmarksløp, og i 2010 le hun nummer seks. Så kom hennes nå nest beste prestasjon med en andreplass i 2011. Forrige sesong ble hun nummer fem på Finnmarksløpet, bak blant annet Ronny Frydenlund, som nå kjemper om en 3. plass mot Harald Tunheim fra Alta.

Alaska

Sigrid Ekran er ikke bare hundekjører, hun også en eventyrer og har deltatt i flere polarekspedisjoner. Hun har gått Grønlandsisen fra øst til vest, og i 2008 deltok hun på den 60 dager lange Ellesmere Island ekspedisjonen med hundesleder på sjøisen. Fra 2004 til 2008 bodde hun i Alaska og det var i løpet av dette oppholdet hun startet med hundekjøring for alvor. Sigrid har en bachelorgrad fra høgskolen i Hedmark, og en Master fra Universitet i Alaska Fairbanks UAF.

Dette er Sigrid Ekran:

  • 34 år, kommer fra Sparbu, men bor i Alvdal
  • Plasseringer Finnmarksløpet: 8, 6, 2 og 5
  • Tre starter i Iditarod (beste resultat # 11)
  • Fire utmerkelser for beste hundestell i Norge og Alaska
  • Bodde med Inupiaq-folk utenfor Kotzebue i Alaska 2004-2008.
  • Bodde også et år alene i en enkel tømmerhytte i villmarka, uten innlagt vann/strøm.
  • Ekspedisjoner: 2008 Ellesmere Island i Alaska – 60 dager med hundeslede, 2013 Grønland på tvers fra øst til vest med Bengt Rotmo
  • Utdannelse: Bachelor i villmarksforvaltning, Mastergrad i Nordområdestudier.

Gode premier

Det ligger 311.500 kr i premiepotten til de 20 første kjørere i FL-1000.

Vinneren får i tillegg til en pengepremie på 68.000 kr en Polaris Sportsman XPS 550 Forest EU-traktor til en verdi av 115.000 kr og overnatting i suite på Rica Hotel Alta samt tre retters middag sammen med direktøren for Rica og øvrige inviterte gjester.

Alle som kjørere inn blandt topp ti er gode kandidater til å vinne hytta på sammenlagt tid i 2015 dersom de igjen kjører inn til topp ti plassering. Høyest opp på listen vil Sigrid Ekran, Birgitte Næss Wærner, Ronny Frydenlund og Harald Tunheim være. Men det forutsetter at de allerede nå planlegger å starte igjen til neste år.

Tidligere vinnere av Saltdalshytta:

2008-2009: Trond Ørslien (3. plass og 3. plass)

2010-2011: Roger Dahl (4. plass og 1. plass)

2012-2013: Inger-Marie Haaland (1. plass og 3. plass

Artikkeltags