Hyllet juniorene på sentrum

HELLE SEIERTUN BJERKE, ERIK LOFTSGÅRD, ANETTE BØRVE HERNES OG ANNA DORTHEA YRI

HELLE SEIERTUN BJERKE, ERIK LOFTSGÅRD, ANETTE BØRVE HERNES OG ANNA DORTHEA YRI Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

De historiske hundekjørerne fikk sine velfortjente premier.

DEL

Det var Erik Loftsgård som vant den første juniorklassen i Finnmarksløpets historie, da han kom først i mål på søndagsettermiddag. Bak han fulgte tre unge jenter på rekke og rad. Hilde Seiertun Bjerke ble nummer to, Anette Børves Hernes ble tredje junior i mål, mens Alta-kjøreren Anna Dorthea Yri ble fjerde kjører i mål. Altaværingen bommet på belegget, og måtte sparke ned bakkene på den nest siste etappen.

– Jeg fikk byttet belegg på Jotka, og da gikk det mye fortere med fire hunder i spannet enn med seks. Så jeg er veldig støl i beina etter å ha sparket hele veien, forteller Yri.

– Man lærte blant annet at belegg har mye å si i sporet, legger hun til.

Lærerik konkurranse

Både hun og hennes konkurrenter lærte mye på kort tid om forholdene på Finnmarksvidda etter å ha kjørt 205 kilometer. Yri kjørte i lag med Børves Hernes og Seiertun Bjerke fra Sorrisniva til Jotka, og skryter av sine kvinnelige konkurrenter. Vinneren Loftsgård forteller hun kom som et skudd bak dem etter at de kom til Jotka.

– Jeg har lært mye av de andre og om meg selv under løpet, forteller Tverrelvdalen-kjøreren.

50-mila

Yri kjørte sin første konkurranse denne helgen, og etter å ha vært ute i storm, harde spor og feil belegg har ikke ungjenta mistet lysten på å kjøre hund.

– Dette er bare starten på planene om å kjøre 50-mila neste år. Hundene har gått godt hele veien, og jeg har lært mye om hvordan man skal disponere et slikt løp. Så det var mest testing i år, sier tverrelvdalingen.

Imponert

Daglig leder i Finnmarksløpet, Svanhild Pedersen, gleder seg over å se hvor bra de fire juniorene har gjennomført årets løp. Noe hun mener lover bra for framtiden, og påpeker at juniorklassen på Femundløpet har bygd seg jevnt og trutt opp siden starten for noen år siden.

– Jeg er imponert av juniorene, og dette er noe vi må jobbe med. Samtidig som dette er med på å gi aktivitet hver dag i løpet, noe som vi ønsker, forteller Pedersen

Rennleder for juniorklassen, Jan Navjord, stiller seg også i køen av personer som er imponert av den prestasjonen de yngste kjørerne har vist i årets løp.

– Det har vært det verste været og de har kjørt i ukjent terreng, men det har de taklet utrolig bra, skryter Navjord, som har lang fartstid bak seg i hundekjørermiljøet.

Artikkeltags