Girlpower over Finnmarksvidda

Jernkvinnene Sigrid Ekran (t.v.) og Birgitte Næss Wærner ble nummer en og to i Finnmarksløpet etter en beintøff uke på vidda. De parkerte gutta.

Jernkvinnene Sigrid Ekran (t.v.) og Birgitte Næss Wærner ble nummer en og to i Finnmarksløpet etter en beintøff uke på vidda. De parkerte gutta. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Damene utkonkurrerer mennene i hundesporten.

DEL

Damene gruset herrene i årets Finnmarksløp og inntok to av tre pallplasser. Sigrid Ekran kom inn til Alta som suveren vinner i dag tidlig. Nesten to timer senere kom Birgitte Næss Wærner inn til en like soleklar sølvmedalje.

– Kjønn ikke avgjørende

Tidligere vinner av Finnmarksløpet og ekspertkommentator Inger-Marie Haaland tror ikke nødvendigvis at kjønn er avgjørende for å vinne lange løp:

– Jeg tror det handler mer om naturlige egenskaper man har som kvinne, sier Haaland i en pressemelding fra Finnmarksløpet.

– Kvinner er mer omsorgspersoner som tar vare på alt og alle, det ligger dypt forankret i kvinner. Og dette kommer godt med i langdistanse hundekjøring fordi man da er avhengig av å se hver enkelt hund.

– Et langdistanseløp er mer enn noe annet et mesterskap i godt hundestell. Nettopp det er kjempeviktig, sier hun.

Gentlemen-avtale

Bak Ekran og Næss Wærner kom brummundølen Ronny Frydenlund, kjent fra TV2-programmet «Vårt lille land» nylig, og altaværingen Harald Tunheim. Tunheim hadde forklaringen klar.

– Jeg og Ronny hadde en gentlemans-avtale om at siden løpet startet på selve kvinnedagen, så skulle vi la damene få kjøre først over målstreken, fortalte han smilende ved målgang.

– Mental styrke viktigere enn sterk fysikk

Haaland tror at forskjell i kvinner og menns fysikk spiller liten rolle for hvem som vinner Finnmarksløpet.

– Menn har riktignok mer fysisk styrke, men kvinner har kanskje mer mental styrke og energi. Det som er avgjørende for å holde motivasjonen og innsatsen oppe hos hundene i et langt løp, er at man er energisk og sprer glede, for det smitter over på hundene og preger prestasjonene deres.

Kvinner overrepresentert

Statistikken fra de siste årene viser at kvinner har forholdsmessig større andel topplasseringer enn menn, sett i forhold til hvor mange av hvert kjønn som deltar i de lange løpene. Haaland tror det handler om at kvinner er flinkere enn menn til å tenke på to ting samtidig og ha flere baller i lufta.

– Det er en egenskap man trenger i langdistanse hundekjøring, sier hun.

Artikkeltags