Gå til sidens hovedinnhold

Finnmarksløpet er et eventyr!

Artikkelen er over 1 år gammel

Finnmarksløpet er en attraksjon i verdensklasse, en manifestasjon på Finnmarks skjønnhet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Starten på Finnmarksløpet fredag kveld ble en folkefest i sentrum av Alta. Rammene kunne ikke ha vært bedre da kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen erklærte årets utgave for åpnet.

Følg løpet direkte hos iFinnmark!

I nesten 20 bitende minusgrader, med nordlyset spillende opp over himmelen, la verdens ypperste hundekjørere ut på den lange, seige styrkeprøven. De som går den lengste løypa skal helt til den russiske grensen i øvre Pasvik, så langt nordøst det er mulig å komme i Norge. Og deretter tilbake igjen til Alta, via Tana og Kautokeino.

Det var et magisk skue å debutere som tilskuer, og være tilstede under åpningen. Og få se det fascinerende og finstemte samspill mellom menneske og hunder på nært hold. Den unike kombinasjonen av lederskap, kraft og utholdenhet. Energi som i felleskap skal brukes til å løse utfordringer som oppstår på 200 kilometer lange daglige etapper.

Finnmarksløpet ble arrangert for første gang i 1981, og er nå Europas lengste hundeløp. Underveis legger hundespannene bak seg hele 1200 kilometer i en villmark som savner sidestykke i Norge.

Finnmarksløpets løyper snor seg gjennom skog, vidde, frosne elver og fjellområder. Sporet er markert, men når været blir dårlig vær kan det som de fleste med litt kjennskap til finnmarsvinteren vil forstå, være vanskelig å se retningen.

Men takket være hundenes sterke luktesans, så klarer deltakerne som oftest å følge sporet, nesten uansett hvor krevende de arktiske forholdene blir.

Været i Finnmark er skiftende på denne tiden av året. Hundekjørerne kan komme til å oppleve både fantastisk nordlys, solfylte dager, kraftige vinder med snøfokk, polare lavtrykk med kraftige snøfall, og bitende kulde ned til -40. Derfor må kjørerne være mentalt forberedt på absolutt alt.

Løpet kan følges direkte hos iFinnmark.no, og siden 2009 har også NRK hatt omfattende dekning av løpet, som har bidratt sterkt til å øke interessen. Det er flott av NRK-ledelsen å holde fast ved dette som en tradisjon.

Det er også verdt å merke seg at det i Finnmark legges ned en meget stor frivillig innsats knyttet til arrangementet. Både enkeltpersoner, foreninger og lokalt næringsliv bidrar med sin skjerv, slik at det i sum fremstår som en ekte dugnad.

I år var også et stort antall utenlandske turister tilstede for å overvære åpningen i Alta. Alt tydet på at de elsket alt hva det autentiske villmarks-eventyret kunne by på, helt på toppen av Europa. Det understreker potensialet dette arrangementet har, for å bli en motor når det gjelder lønnsomt reiseliv.

Finnmarksløpet har siden den spede starten – med tre startende i 1981 - vokst til å bli en mektig manifestasjon på Finnmarks skjønnhet. For en som lenge har fulgt løpet på TV, er det rett og slett imponerende å oppleve hvordan løpet er hundre prosent profesjonalisert. Det dreier seg om det største årlige kultur og idrettsarrangementet i Nord-Norge, og ingenting overlates til tilfeldighetene.

Det aller fineste er hvordan det har blitt en viktig merkevare for Finnmark på sitt ypperste, en attraksjon i verdensklasse, Og derfor noe som samler, skaper engasjement og stolthet.

Kommentarer til denne saken