– Jeg har lenge vært fristet av journalistjobb. Tror det passer for meg. Og jeg kan godt tenke meg å jobbe i Vadsø, sier Ann Helen Bjørum Nordgård (27) fra Steinkjer.

Hun har universitetsgraden bachelor i medieproduksjon fra høgskolen i Alta. Hun har også utdanning som gullsmed, men det klarte hun ikke å livnære seg som.

– Det går dessverre dårlig med håndverksfagene. Etter å ha gitt opp karrieren som gullsmed, har jeg reist rundt og prøvd forskjellig mens jeg har ventet på en mulighet innen journalistikk, sier Nordgård.

Trangt nåløye

Men selv om nåløyet er trangt, og det er hundrevis av søkere til mange stillinger i mediebransjen, sliter Finnmarken og mange andre mindre aviser i distriktene med å rekruttere journalister.

Dette har gjort at Amedia sentralt har satt i gang et unikt rekrutteringsprosjekt. Personer som har lyst til å teste ut journalistyrket, får tilbud om et intensivt kurs i Oslo. Deretter følger en praksisperiode ute i lokalavisredaksjonene.

Finnmarken/iFinnmark er med som pilotavis. De fire første er nå på plass i Vadsø der de veiledes av redaktør Anniken Renslo Sandvik. Hun opplyser at det var ti søkere.

– Håpet er at vi kan finne sultne og inspirerte journalistspirer. Jeg tror mange vegrer seg for å søke jobb i en redaksjon så langt nord, men når man først kommer hit og ser hvordan det er å bo og jobbe her, vil man få en aha-opplevelse. Akkurat som jeg fikk, sier Sandvik. Selv kommer hun fra Oslo.

De fire som ble plukket ut, er fulle av lovord om opplegget. Alt er lagt godt til rette. De forteller om et veldig bra todagers kurs i Oslo før de reiste nordover. Forventningen for oppholdet i Vadsø, er å lære mye om både journalistikk, livet i en redaksjon og ikke minst om forholdene i Finnmark.

Vil takke ja

– Hvis prøveperioden ender med at jeg får tilbud om jobb i Finnmarken, svarer jeg ja. Noe annet ville være for dumt, sier Andrea Sørøy (26) fra Fosnavåg på Sunnmøre.

Hun har bachelor i PR og kommunikasjon. Etter et mislykket forsøk med rådgivningsfirma hun startet sammen med andre, har hun vurdert å satse på journalistikk.

– Jeg trivdes ikke som selger. Derimot tror jeg journalistikk passer langt bedre for meg, sier Sørøy.

Stian Drake (28) fra Oslo er den eneste av de fire med journalistutdanning. Han har tidligere vært tilkallingsvikar i aviser, men har de siste årene jobbet med å selge briller.

– Nå ønsker jeg meg tilbake til journalistisk arbeid, men nåløyet er veldig trangt i sentrale strøk. Det var rundt 350 søkere til den siste jobben jeg søkte på. Det er veldig bra å ha fått denne sjansen til å bygge opp erfaring, sier Drake.

Etter tre dager i Vadsø har han ikke noe negativt å si, men innrømmer at det er stor forskjell fra livet han er vant med i Oslo.

– Derfor kan jeg ikke love at jeg takker ja om jeg får tilbud om jobb i Finnmarken, men jeg er trygg på at det blir fine og lærerike uker i Vadsø, sier Drake.

Jobbsøker i Australia

Andrea Dahl (19) fra Vadsø er den klart yngste og eneste finnmarking. Hun har gått medie-kommunikasjonslinja på videregående i hjembyen. Deretter ville hun jobbe for å spare opp penger til videre utdanning.

– Først prøvde jeg lykken i Australia i et halvt år, men uten å lykkes med å finne jobb. Det har også vist seg vanskelig etter at jeg kom tilbake til Vadsø. Derfor var jeg snar med å søke da denne muligheten dukket opp, men hadde lite håp. Trodde jeg var for fersk, sier Dahl.

Hun vet ikke sikkert om journalistikk er et yrke for henne, men er veldig takknemlig for å ha fått muligheten til å sjekke det ut.

Redaktør Anniken Renslo Sandvik er fornøyd med å ha fått en lokal deltaker i pilotprosjektet.

– Tidligere hadde Finnmarken mange finnmarkinger i redaksjonsstaben, men i dag er det kun én. Det å kjenne lokale forhold, er selvsagt en stor fordel, men absolutt ingen nødvendighet, sier redaktøren.