Onsdag kunne du ikke hente avisa i postkassen din. Ikke torsdag heller. Det var på grunn av at Amedia – mediekonsernet som eier iFinnmark, Finnmarken og Finnmark Dagblad og som er vår tjenesteleverandør – ble rammet av et alvorlig dataangrep natt til tirsdag.

Helt fra 1899 og 1913, har jobbene våre vært enkle: Gi ut en avis. Denne uka ble det vanskelig. Dataangrepet hindret oss nemlig i å komme inn i programmet hvor vi lager papiravisene våre. Det er som om noen skulle ha lagt et ugjennomtrengelig skjold over verktøyet du trenger for å skru på en bilmotor. Finnmark Dagblad ble sist stoppet av 2. verdenskrig.

Dataangrep og hackere virker som en fjern virkelighet fra romjulsdager i mørketidslandet, men onsdag og torsdag denne uka betydde det altså at folk i Berlevåg, Loppa, Tana og resten av Finnmark ikke fikk papirutgaven av avisa si i postkassen. Også e-avisa uteble. Det beklager vi på det sterkeste.

Dette er også grunnen til at dagens papiravis ser litt annerledes ut enn hva du er vant til. I mangelen på vårt vanlige system, har dyktige folk i Amedia, samt flinke medarbeidere i Finnmark Dagblad og Finnmarken, jobbet utrettelig for å finne en reserveløsning. Den gjør at vi får levert på avtalen vår med papirleserne våre. Vi har startet helt fra bunnen av og satt i gang mange tannhjul for å få laget ekstraordinære papirutgaver av avisene våre fredag. Nå skal vi igjen kunne levere papiravisene våre til dere.

Det koster litt ekstra – både i innsats og penger – men vi lar ikke angrep som dette hindre oss i å bære nyhetene ut til folk – også på papir. Et stort flertall av leserne våre leser oss på nett, og vi er blant de mest digitaliserte redaksjonene i Amedia. Mens papiravisene har uteblitt så langt denne uka, har nyhetene fortsatt ufortrødent på iFinnmark.no. Også du som leser oss på papir har tilgang til å lese oss på nett. Hvis du ikke vet hvor du skal starte for å finne oss der, kan du spørre venner, familie eller oss. Det kan være greit å huske, for det kommer heller ingen avis som planlagt mandag. Den neste papiravisen er planlagt å komme onsdag. Men husk at iFinnmark.no alltid er åpent.

Da papirutgavene av Finnmarken og Finnmark Dagblad ikke kom ut onsdag og torsdag, møtte vi stor forståelse for situasjonen – både fra lesere og annonsører. Våre ansatte, konsernet, trykkeriet vårt, distributørene og budene våre hev seg rundt for å få dette til å gå i orden fredag. Også noen av våre konkurrenter har tilbudt oss hjelp. Forståelsen til dere alle gjør situasjonen vi står i mye, mye enklere, og vi vil takke dere for den.

Finnmarken og Finnmark Dagblads historie vil for alltid ha to hull der ukas to manglende papirutgaver skulle vært. Hvis du leser dette på papir, skal du vite at du holder i historien; den første papiravisa som kom ut etter det store og alvorlige dataangrepet mot Amedia. Vi vet hvor mye den har kostet, både av våre medarbeidere og våre eiere. Og vi vet at det er mange som har savnet den.

Så selv om avisa kanskje ikke ser helt ut som du er vant til, skal du vite at det ligger mye arbeid bak – i veldig mange ledd. Vi jobber hardt for å få ut nyhetene til vårt folk i Finnmark, og denne uka har vi jobbet enda litt hardere. Heldigvis har vi ikke vært alene.