Gå til sidens hovedinnhold

Nytt fraværsreglement har fått ned fraværet i Finnmark: – Det viser at det å sette krav er et steg i riktig retning

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkestingspolitiker Vetle Langedahl (H) gleder seg over at det nye fraværsreglement har fått en svært positiv effekt i Finnmark.

Det var en del støy rundt det nye fraværsreglementet som regjeringen innførte på videregående skoler. Denne uken la statsminister Erna Solberg (H) fram Utdanningsdirektoratets oppsummering av skoleåret sammen med sin kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Tallene som de presenterte viser at fraværet har sunket med 40 prosent i antall dager, og nedgangen er på 33 prosent dersom man måler i antall timer. Dagsfraværet har gått ned i alle fylker, men nedgangen er størst i Oslo og Finnmark. I Finnmark har nedgangen vært på hele 57 prosent.

Fylkestingsrepresentant Vetle Langedahl (H) er svært glad for å se at det nye reglementet høster frukter, og bidrar til at flere videregående elever i Finnmark får en bedre mulighet til å fullføre sin videregående utdanning.

– Det er knallbra tall for hele landet, og Finnmark er helt unik. Det er helt utrolig, og det viser at grepene funker. For man har vært usikker på tallene fram til nå. Så det viser at det å sette krav er et steg i riktig retning, sier Langedahl.

Lærer i klasserommet

Vetle Langedahl husker selv fra hans tid på videregående skole at mange elever valgte å skippe timer, ettersom det ikke var noen fraværsgrense. Når elevene ikke følger undervisningen, er det vanskelig for lærerne å lære bort sin kunnskap til elevene.

– Nå er det strengere krav, og skal man lære så må man være i klasserommet. Det nytter ikke om man har verdens beste lærere om ikke elevene er på klasserommet, sier fylkestingspolitikeren.

Frykter endring

Langedahl mener at man bør bygge videre på effekten fraværsregelen har hatt, men han frykter at opposisjon vi fjerne regelen om det blir maktskifte på Stortinget etter valget.

– «Den gode finnmarksskolen» ble vedtatt på fylkestinget tidligere i år. Det er en bra plattform som man kan bygge videre på. Så vi må fortsette å jobbe, for det gjøres en god jobb i dag. Men opposisjon går inn å fjerne fraværsregelen. Det blir det spennende å se på, for man bør være forsiktig med å være mot alt som Høyre har innført. Det viktigste for meg er at man får et best mulig utdanningstilbud, og da viser det seg at det nytter å stille krav til elevene. Nå risikerer vi å få en regjering som vil fjerne alle krav, forteller Vetle Langedahl, som påpeker at han håper det ikke blir regjeringsskifte høsten 2017.

 

Kommentarer til denne saken