Ingalill: – De designet en fullstendig dysfunksjonell region. Vi i Finnmark synes det er en trasig situasjon

BA OM REVERSERING: Under stortingsmøtet torsdag sa Ingalill Olsen (Ap) at reformen er en flopp.

BA OM REVERSERING: Under stortingsmøtet torsdag sa Ingalill Olsen (Ap) at reformen er en flopp. Foto:

Spørsmålet om regionsammenslåingen av Troms og Finnmark skal reverseres eller ikke, ble behandlet torsdag. Stortingsrepresentant Ingalill Olsen (Ap) betegnet tvangssammenslåingen som et kaos.

DEL

– For meg som innbygger, og Finnmarking, så ser vedtaket om sammenslåing ut som et resultat av den Oslo-arrogansen som befolkninga i nord har opplevd tidligere, sa Ingalill Olsen (Ap) til forsamlingen på Stortinget torsdag.

Utspillet kom i anledning at Stortinget behandlet forslag om å reversere regionsammenslåing i Norge.

LES OGSÅ: Sanner: – Omkampenes tid er forbi

– For stor region

Olsen viste til en undersøkelse som viste at et stort flertall av finnmarkinger er imot tvangssammenslåing med Troms fylke, og at heller ikke Finnmark fylkeskommune ønsket sammenslåing.

– Et knapt flertall i Stortinget designet en fullstendig dysfunksjonell region. De slo sammen Troms og Finnmark. Den her regionen blir nå 74.494 m² kilometer. Det er over tre ganger så stort som Viken, som omtales som en urimelig størrelse, sa hun.

Og fortsatte:

– Vi som bor i Finnmark vet alt som avstandsulemper. Nå har det knappe stortingsflertallet bestående av Høyre, Frp, V og KrF påført oss større avstandsulemper.

– En flopp

Ingen nye oppgaver er tildelt Finnmark, og det er ikke gitt noen forsikringer til finnmarkingene om at det vil komme noe som helst til Norges nordligste fylke, ifølge Olsen.

– Vi er imot fordi vi ikke kan se at en enormt stor region vil gi Finnmark en positiv utvikling. Flertallet for regionreformen påstår jo at den skal gi nye muligheter. Hva de skal gå ut på, har ingen greid å forklare, sa hun til forsamlingen.

Og la til:

– Regionsreformen er en flopp. Den tvinger seg fram og kommer til å ende som noe bare H, Frp, V og KrF vil ha. Eller kanskje bare V og KrF, for de høres ikke ut som verken H eller Frp vil: Nemlig null innhold, men med stor endring med konsekvenser for svært mange mennesker.

– Skapt et kaos

I forrige uke ble det brudd i forhandlingene mellom Troms og Finnmark. Partene sto for langt ifra hverandre, var erkjennelsen fra finnmarkspolitikerne.

På Stortinget torsdag betegnet Olsen situasjonen som et kaos, og sa at det var leit at H, Frp, V og KrF ikke vil rydde opp.  

– Det er trist, for vi i Finnmark synes dette er en trasig situasjon, sa hun.

Artikkeltags