– Lite håp for bar bakke til 17.mai

IKKE SNØFRITT: Nedsnødde biler i Alta søndag. Metereologen har sine tvil om det blir helt bar bakke til 17. mai i Finnmark i år.

IKKE SNØFRITT: Nedsnødde biler i Alta søndag. Metereologen har sine tvil om det blir helt bar bakke til 17. mai i Finnmark i år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Snøen kommer mest sannsynlig ikke til å rekke å smelte bort til nasjonaldagen, tror metereolog.

DEL

– Det er vanskelig å si så tidlig, men jeg har mine tvil om at det blir helt bart til 17. mai, medgir vakthavende meteorolog Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Hele denne uken har det blåst kraftig og kaldt over store deler av Finnmark. Det skal det nå bli slutt på, men de høyeste temperaturene kan vi nok se lenge etter likevel, ifølge meteorologen.

Kan vente seg nedbør

– I Alta blir det ganske greit, de får temperaturer på alt mellom 2–5 grader i løpet av uka. Ser vi lenger nord blir det verre, i Kirkenes er det bare så vidt over null hele uka, sier han.

Det er heller ikke fritt for nedbør over Finnmark de neste dagene.

– Det blir hvitere jo lenger nord du kommer, men over hele Finnmark er det nedbør i form av både sludd og snø, sier Skoglund.

Han tror trenden bidrar til at de store snømengdene over Finnmark ikke blir borte til nasjonaldagen om ti dager.

– Det blir jo bar asfalt på veiene, men de største snøhaugene i veikanten rekker ikke å smelte, sier han.

Håp for kystområdene

Det er likevel noen områder det er håp for.

– Langs kysten er det mest håp for bar 17. mai. Her er det mildere temperaturer og det blåser dessuten sterkere, slik at snøen ikke får lagt seg like godt, sier han.

Selv om det er noe usikkert om det ligger snø på bakken på nasjonaldagen, er det noe annet meteorologen kan slå helt fast allerede nå.

– De aller fleste vann kommer nok til å være islagt til godt ut på sommeren, spesielt på vidda, sier Skoglund.

Islagte vann

Selv om noen modige sjeler allerede har hatt sitt første utebad på Østlandet, kan med andre ord ikke Finnmarkinger ta den samme sjansen med det første.

– Men selv om Østlandet har hatt knalltemperaturer de siste dagene, så får de flere byger nå den kommende uken, og været blir ikke så bra der heller, om det er noe trøst, oppmuntrer meteorologen.

Mer nøyaktigere temperaturer på 17. mai kan han imidlertid ikke si noe om enda.

– Det må vi komme tilbake til i midten av neste uke. Da er temperaturene mer sikre, forteller han.

Artikkeltags