Venter polart lavtrykk i Finnmark i kveld

Artikkelen er over 1 år gammel

Et polart lavtrykk er under oppbygging utenfor kysten av Troms. Det vil trolig bevege seg østover og passere kysten av Nord-Troms og Finnmark søndag kveld.

DEL

– Det er nok Finnmark som merker det best, der er det ventet liten storm. Men også i Troms blir det snøbyger og nordøstlig stiv kuling, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Nordlys.

Hun forteller at lavtrykket er ventet å treffe kysten i kveld, og fra klokken seks vil vinden ta seg opp. Lavtrykket tar med seg en del snø, men det er vanskelig å si hvor det kommer mest.

– Byger kan gi lokalt mye snø, fra 20 centimeter til bare noen få centimeter, forteller hun.

LES OGSÅ: Ut å kjøre? Her er det vanskelige kjøreforhold søndag

Lettere på mandag

Det polare lavtrykket skal gi seg i natt, men fra mandag morgen er det ventet at et nytt lavtrykk kommer inn.

– Vi vet ikke enda om dette blir polart. Men også dette lavtrykket vil føre til vind og snøvær i Troms og Finnmark. Utpå mandagen vil vinden minke og det vil bli lettere vær.

Temperaturen det neste døgnet vil ligge på mellom -3 og -7 grader forteller meteorologen.

Vanskelige kjøreforhold

I Finnmark er det varslet om vanskelige kjøreforhold det neste døgnet, selv om Wiberg tror det blir litt mindre vind og snø i Troms, anbefaler hun alle bilister om å kjøre forsiktig og etter forholdene.

Polart lavtrykk

  • Forskjellen på polare lavtrykk og «vanlige» vinterlavtrykk er liten, men polare lavtrykk er generelt mindre og mer intense.
  • Polare lavtrykk gir vanligvis kortvarig, men intenst bygevær med store kontraster. Stille og rolig vær kan erstattes med kraftig vind, snøbyger og hagl på et øyeblikk. Vinden kan skifte retning fort, det blir sterk turbulens, ising og dårlig sikt
  • Fordi de har så mange likheter, kalles polare lavtrykk i blant for Arktis sitt svar på tropiske orkaner.
  • Polare lavtrykk dannes når kald, arktisk luft strømmer ut over åpent hav. Selv om vannet i arktis føles kaldt når man stikker fingrene ned i det, er det veldig mye varmere enn den kalde lufta fra nord. Derfor blir lufta som er nærmest vannoverflaten kraftig varmet opp samtidig som den tar opp vanndamp.
  • Siden varm luft er lettere enn kald luft stiger den oppover som boblene i en kjele med kokende vann. Den stigende luften kjøles og vanndampen kondenserer til vanndråper og iskrystaller som blir til bygeskyer.

Meteorlogisk institutt

Artikkeltags