Varmegrader, vind, regn og vanskelige kjøreforhold i vente: – En del av snøen vil forsvinne

NÅ BLIR DET VARMT: Til uken kan det blir opp mot fem plussgrader i vest. Foto: Skjermdump fra yr.no.

NÅ BLIR DET VARMT: Til uken kan det blir opp mot fem plussgrader i vest. Foto: Skjermdump fra yr.no.

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om lavtrykket som kommer fra sør vil påvirke været i Finnmark og gi oss regn, har meteorologen en gladnyhet om juleværet.

DEL

Mandagen starter med bygevær i form av snø på kysten. Vinden vil komme fra vest og nordvest som en liten kuling på, mens det ellers vil ikke vil være spesielt kraftig vind på de indre strøkene. Men så snur været.

– Tirsdag blir guffen. Lavtrykket som vil gi masse regn i Nordland kommer nordover og vil påvirke været i Finnmark en del. Vindretningen snur til en mer sørlig retning som gir oss varmere luft. Vinden vil også øke og på utsatte steder kan det komme opp til sterk kuling. På fjellet kan det faktisk bli liten storm. Temperaturen kan bli så høy som fem plussgrader, men dette gjelder for det meste vest for Nordkapp, forteller meteorolog Magni Svanevik ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Regn og snøsmelting

Når lavtrykket treffer Finnmark kan det på det verste komme mellom 10-15 millimeter nedbør i form av regn. Denne nedbørsmengden kan komme mellom tirsdag klokken 12 og onsdag klokken 24.

– Vi har ikke noen eksakte tall på hvor mye det kan komme, men slik prognosene ser ut nå, kan det komme 10-15 millimeter på det verste. Da er det nok stor sannsynlighet at det vil bli en del snøsmelting. Der er vel å merke ikke alle som vil oppleve nedbøren som regn. På Vidda og Varangerhalvøya ser det ut som det kommer snø de fleste stedene, sier Svanevik.

For dem som frykter det verste, en jul uten snø, kan puste lettet ut. Ifølge meteorologen er det bare tirsdag og litt utover onsdag nedbøren kommer som regn.

– Det kan bli en del vanskelige kjøreforhold der det har snødd en del når regnet kommer. Men etter regnet kommer snøen igjen, og det vil kanskje gjøre kjøreforholdene litt bedre. Onsdag skal lavtrykket etter hvert passere og vinden snur tilbake til en mer vestlig retning. Det vil fortsatt være litt bygevær, men det som da kommer vil komme som snø. Øst-Finnmark og Vidda vil få litt lettere vær enn i vest, forteller Svanevik.

Juleværet

De fleste håper nok på en hvit jul, og det skal de fleste få ifølge Svanevik.

– Været blir kaldere inn mot helgen, så det som kommer av nedbør vil komme som snø. Slik det ser ut nå vil det ikke komme så veldig mye nedbør, men nok til at det kan redde litt av det som vil smelte bort med regnet. Det er bare helt ytterst på kysten at man kan oppleve at det ikke blir en hvit jul fordi det ikke har snødd like mye der fra før, og regnet vil nok ta med seg det meste, sier meteorologen.

Lillejulaften og julaften ser ut til å få det beste været i uken som kommer.

– Det vil komme litt vestavind på lillejulaften som kan føre med seg litt snøbyger på kysten av Vest-Finnmark. Varangerhalvøya går klar av de bygene. Inn mot julaften vil vinden minke og det blir veldig rolige vindforhold. Faktisk ser det veldig fint ut på julaften slik det er nå. Nesten ikke vind og veldig lite til ingenting nedbør. Gradestokken vil ligge på den blå siden med temperaturer på tre til fem minus. Så det kan se ut som Finnmark får både en hvit jul og et flott vært på selveste julaften, sier Svanevik.

Artikkeltags