Nå kommer kuldegradene. Meteorologen: – Det blir vinterlig

KULDEGRADER: Til uken vil et høytrykk gjøre at temperaturene vil synke og de aller fleste i Finnmark vil oppleve minusgrader og nattefrost. Foto: Julie Arntsen.

KULDEGRADER: Til uken vil et høytrykk gjøre at temperaturene vil synke og de aller fleste i Finnmark vil oppleve minusgrader og nattefrost. Foto: Julie Arntsen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Et høytrykk som ligger nord for Finnmark gjør den kommende uken ganske så fin.

DEL

Været til uken blir bestående av stort sett oppholdsvær skal vi tro vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Ragnhild Nordhagen.

– Høytrykket vil bevege seg sørover utover søndags kveld, men det ser ut som det skal holde seg stabilt over Finland de neste dagene. Det vil gi ganske så pent vær i Finnmark, forteller Nordhagen.

Tørt og fint

Hele uken ser ut til å bestå av opphold, men det kan komme litt skyer på vidda og i Øst-Finnmark. Vinden vil ligge de på kysten kjenne best.

– Mandag vil det være sørvestlig bris på innlandet, mens det på kysten vil det være liten kuling. På tirsdag kan det komme opp mot sørlig stiv kuling på kysten i øst, og sørlig bris på utsatte steder. Onsdag er det vind fra sørlig retning. Også da vil det være fare for liten kuling i utsatte kyst- og fjordstrøk, sier meteorologen.

Det fine været vil holde seg til helgen, så lenge det ikke blir store endringer i høytrykket.

– Det er først mot helgen at det kan komme litt nedbør. Da kan det nok komme som sludd eller snø, spesielt på indre strøk, sier Nordhagen.

Kaldt

Når det kommer til temperaturene er det ingen tvil. Det blir kaldere til uken og de aller fleste stedene vil oppleve temperaturer på den blåe siden av gradestokken.

– Temperaturene blir kaldere framover og det vil nok føles vinterlig. På vidda vil det ligge på minus fire til minus åtte grader. I Karasjok kan det hende at vi kommer rett over null, men det blir nok utpå dagen. Øst på sin side får litt høyere temperaturer, men også hær vil det ligge under null. Gradene kan krype rett over null på dagtid, mens det på nattetid kan falle ned mot fem minus, forteller meteorologen.

LES OGSÅ: Her er det kaldest i landet akkurat nå

De eneste som kan oppleve varmegradere de neste dagene er kysten av Vest-Finnmark. De kan få så mye som tre plussgrader.

– På kyststrøkene i vest kan det se ut som det blir litt høyere temperaturene enn i resten av Finnmark. De vil nok for det meste ligg over null, mellom en til tre grader. Men det kan komme nattefrost, sier Nordhagen.

Saken fortsetter etter bildet.

KALDT: Slik ser yr. no sitt værkart ut. Det er ingen tvil om at det nærmer seg vinter. Foto: Skjermdump yr.no.

KALDT: Slik ser yr. no sitt værkart ut. Det er ingen tvil om at det nærmer seg vinter. Foto: Skjermdump yr.no.

Glatte veier

Selv om det ikke kommer snø med det første, anbefaler meteorologen at alle kjører med vinterdekk.

– Jeg vet ikke hvordan veiene er opp i Finnmark, men i Troms har det vært glatt på veiene selv om det ikke har vært snø. Regn som har kommet har frosset på veien på grunn av den kalde luften og gjort det skummelt å kjøre. I tillegg så går vi mot vinter, så jeg vil påstå at det er på tide å skifte til vinterdekk hvis man enda ikke har gjort det, sier Nordhagen.

Søndag kjørte to biler av veien, en i Sør-Varanger og en i Nordkapp. Ifølge politiet var det glatt på begge stedene, og politiet anmodet publikum om å være varsomme på veiene.

LES OGSÅ: To utforkjøringer søndag formiddag

Artikkeltags