Meteorologene: Har bilen fortsatt sommerdekk? Skift dekk eller la bilen stå!

På torsdag kommer kulden virkelig til Finnmark. Men allerede mandag kveld ligger det snø på flere av veiene i fylket, som ved Soussjavri på Finnmarksvidda.

På torsdag kommer kulden virkelig til Finnmark. Men allerede mandag kveld ligger det snø på flere av veiene i fylket, som ved Soussjavri på Finnmarksvidda. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag kveld snør det på flere av veiene i fylket.

DEL

Mandag kunne politiet i Finnmark melde om sesongens første trailer som har slitt med sommerdekk på vinterføre i Jergulbakken i Karasjok kommune. Politiet oppfordrer folk til å skifte til vinterdekk. Det gjør også meteorologen.

LES MER: Sesongens første: – En utenlandsk trailer står med litt for dårlige sko 

Tirsdag blir den varmeste dagen i Finnmark denne uka, ifølge vakthavende statsmeteorolog Vibeke Thiness ved værvarslinga i Oslo. Da kan temperaturene nå fem til seks grader.

– Det blir kanskje én grad opp fra mandag, før det blir gradvis litt kjøligere utover uken. Mange vil nok oppdage at vinteren fester grepet ordentlig, sier Thiness.

Saken fortsetter etter tweeten.

Sludd eller snø

Ifølge statsmeteorologen vil det i uka som kommer, komme nedbør i form av sludd eller snø, og vinden vil komme fra østlig retning.

– Det blir ikke spesielt varmt, og man må regne med mer av det hvite i dagene som kommer.

På kysten vil det være en blanding av regn og sludd, med rundt tre til fire grader ytterst på kysten fra onsdag og utover. Været vil være temmelig likt i både Øst-Finnmark og Vest-Finnmark, mens på vidda vil det være aller kaldest.

– Vinden vil komme fra sørøst på tirsdag, før den dreier på seg fra øst og nordøst. Det vil være frisk bris på kysten og av og til opp til liten kuling. Det er ikke så mye vind på programmet, men sammen med beskjedene temperaturer vil det være surt nok, sier meteorologen.

Og selv om det ikke er noe voldsomt uvær i sikte, kan meteorologen fortelle at selv kyststrøkene vil oppleve snø denne uken.

– Fra torsdag av, når temperaturene synker, kommer det til å snø helt ned i fjæra. Det er såpass kjølig luft lenger nord, sier hun.

Saken fortsetter etter bildet.

Slik ser det ut over Sennalandet mandag kveld.

Slik ser det ut over Sennalandet mandag kveld. Foto:

10 minus

Temperaturene vil være nokså like både dagtid og nattetid de neste dagene.

– Det vil være skyet resten av dagen, i morgen og onsdag. Dermed blir de tikke så store forskjeller, forteller meteorologen.

Når vinden fra nordøst kommer mot midten av uken, vil temperaturene imidlertid gå ned mot minus 10 grader på vidda, forteller Thiness.

– På innlandet og litt opp i høyden på kysten kan det også bli så kaldt. Men det betinger at det ikke er skyer. Det vil klarne opp når luften blir kaldere, sier hun.

Meteorologen anbefaler dermed å kjøre med vinterdekk.

– Om ikke akkurat i morgen, så går vi mot den tida hvor det er helt nødvendig, sier hun.

Det er politiet i Finnmark enig i.

– Det er absolutt på tide å få på vinterdekk, kan operasjonsleder Jan Arne Pettersen fortelle.

Slik så veien ut mellom Levajok og Tana bru mandag ettermidag.

Slik så veien ut mellom Levajok og Tana bru mandag ettermidag. Foto:

Artikkeltags