Hadde du gledet deg til en godværshelg på vidda? Da har meteorologen dårlige nyheter

GRÅTT: Torsdagens Vadsø er preget av sludd og gråvær. Resten av uka er det varslet vanskelige kjøreforhold over store deler av fylket, i tillegg til snø og vind.

GRÅTT: Torsdagens Vadsø er preget av sludd og gråvær. Resten av uka er det varslet vanskelige kjøreforhold over store deler av fylket, i tillegg til snø og vind. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lavtrykk etter lavtrykk venter innbyggerne i Finnmark de neste dagene.

DEL

– Det kommer inn noen områder med snø, samtidig blir det passe mye vind i tillegg. Det blir ganske mange lavtrykk.

Det sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga i Nord-Norge. De har sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold i store deler av Finnmark. Det er nettopp på grunn av kombinasjonen vind og snø, forteller Ovhed.

– Det gjelder å være OBS. Men det er ikke første gang det er vanskelige kjøreforhold i Finnmark, sier han.

Liten storm på kysten

Han forteller at vinden og nedbøren i hovedsak treffer Vest-Finnmark først. Det er i hovedsak snakk om kuling. Lørdag er det for eksempel varslet sterk kuling med 20 meter i sekundet i Hammerfest. I Nordkapp er det meldt liten storm med 21 meter i sekundet, mens man lenger øst i Berlevåg kan vente 18 meter i sekundet. Enda lenger øst minker vinden til eksempelvis 15 meter i sekundet i Vardø lørdag.

– Det er mye vind fra vest, og da re det stort sett Vest-Finnmark som får de kraftigste bygene. Vinden starter som sørøst, og så dreier den om til vest i løpet av fredagen, og nordvest i løpet av lørdag og søndag. Da kan det trekke litt lenger øst, sier han.

I tillegg kan det nevnes at lavtrykkene kommer sigende fra flere kanter.

– I noen perioder kan det komme litt nedbør fra Sverige, og da kan det komme snø inne på vida. Men ellers er det mye som kommer fra havet, og da treffes kysten mest, sier han.

Lavtrykk til neste uke

Sånn det ser ut nå, vil dette været vare helga gjennom. Dermed er det antakelig ikke den beste helga for friluftsopplevelser på vidda.

– Nei, det er ikke det. Det kommer mange lavtrykk etter hverandre, men neste uke blir det litt roligere perioder, sier han.

Torsdag er det mildvær i store deler av fylket, men det betyr ikke at vinteren er over.

– Det er mildt nå, men det skal bli kaldere. Og det holder seg på den kalde siden neste uke, sier Ovhed.

Artikkeltags