Råder menn til å la bilen stå i dag: – Vi oppfordrer kvinner til å kjøre hvis en kan velge

BULKEDAGEN: Bitte lille julaften er, ifølge Tryg Forsikring, den store bulkedagen.

BULKEDAGEN: Bitte lille julaften er, ifølge Tryg Forsikring, den store bulkedagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

22. desember er den store bulkedagen. 20 finnmarkinger bulket bilen på denne dagen i fjor.

DEL

22. desember kalles, ifølge Tryg forsikring, bulkedagen og er blant de verste trafikkulykkesdagene i året. I dag bulkes det for titalls millioner.

– Ulykkesstatistikken viser at bitte lille julaften utpeker seg som den verste ulykkesdagen i desember. I fjor inntraff nøyaktig 1.912 trafikkulykker 22. desember, og det er desidert mest menn som sitter bak rattet når det smeller, står det i en pressemelding fra forsikringsselskapet, som oppfordrer kvinner til å sette seg bak rattet i dag. 

– Mannlige førere er representert i dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Stresset julegavehandel

Det er siste innspurt i julegavehandelen som forårsaker alle uhellene.

– Tusenvis av nordmenn vil i dag stresse av gårde for å rekke de siste julegaveinnkjøpene, derfor bør du kjøre veldig forsiktig. I fjor var det nær 2000 ulykker denne dagen som samlet kostet forsikringsselskapene over 36 millioner kroner.

På attende plass

Finnmark ligger på 18. plass på fjorårets fylkesoversikt over trafikkulykker bitte lille julaften med 20 ulykker.

– Tallene viser at såkalte eneulykker topper, ulykker der det kun er én bil involvert. Deretter følger påkjørsel på parkeringsplass samt ryggeulykker. Statistikken viser også at antall trafikkulykker er jevnt fordelt mellom byer og mindre tettsteder, står det i pressemeldingen.

Mange av ulykkene er bulkeulykker, der en bil får skrape- eller bulkeskader ved å enten dulte borti en annen bil eller i faste gjenstander langs veien.

Kvinner beholder roen

Menn i alderen 35 til 50 år troner øverst, foran menn 50 til 64 år, etterfulgt av menn i aldersgruppen 65 til 97 år.

– Kanskje er kvinner flinkere til å beholde roen i juletiden? Jeg vet ikke, men det er altså over dobbelt så mange mannlige bilførere som kolliderer denne dagen, enn kvinner. De høye ulykkestallene antar vi skyldes stress. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger, sier Brandeggen.

Handle før 12 eller la bilen stå

Tryg Forsikrings råd er å få handleturen unnagjort før klokken 12:00. Best er det å la bilen stå i dag, men forsikringsselskapet har følgende råd dersom du må bruke bilen i dag:

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Om ulykken skulle være ut; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Artikkeltags