På fredag melder yr.no 17 og 18 grader i Kautokeino og Karasjok, mens det er kaldere temperaturer på kysten. Tore Vassbø, vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Tromsø, kan fortelle at det er gode muligheter for temperaturer over 20 garder i helga.

– På lørdag og søndag vil vi nok se 20-tallet i hovedsak på Vidda, men også i fjordstrøkene. Det er såpass varm luft som kommer opp fra sør at det gir potensial for dét, sier Vassbø.

Ifølge meteorologen er ikke prognosene sikre nok til å kunne fortelle hvor lenge dette vil vare. Han forteller at dersom det kommer litt styrke på vinden fra sør, kan det varmes opp på kysten også.

– Man må nok smøre seg med litt tålmodighet på kysten, men varmen kommer i løpet av helga, sier han.

Ettersom de nevnte prognosene er usikre, kan Vassbø heller ikke si noe sikkert om hvor lenge varmen vil vare.

– Men det kan godt hende at den varer utover neste uke også, sier han.

LES OGSÅ: Meteorologen: – Først opp i 15 grader. Så blir det himla bedre

Advarer mot sola

Og med sola kommer også faren for å bli solbrent. I en pressemelding skriver kreftforeningen at hver tredje nordmann blir solbrent på ferie, enten det er i Norge eller i utlandet.

– Føflekkreft kan i stor grad forebygges. Vi kan unngå å bli solbrente og være mindre i intens sol. Samtidig er det viktig å oppdage føflekkreft tidlig, for da er sjansen for å bli frisk større, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, ifølge pressemeldingen.

Kreftforeningen skriver at man ikke bare blir solbrent når man ligger rett ut og soler seg.

– Også når du står og går må du beskytte huden – og da særlig de områdene som er vendt skrått opp mot sola: som nesa, skuldrene og oversiden av føttene. Disse områdene kan få 10 prosent mer av den ultrafiolette strålingen (UV) fra sola når du står enn når du ligger. Hud som vender bort fra sola får bare rundt en tredel av den UV-strålingen den ville fått hvis den var vendt mot sola. Det viser beregninger Statens strålevern har gjort, står det i pressemeldingen fra Kreftforeningen.

– Kos deg i sola, men unngå å bli solbrent. Huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan med tiden føre til føflekkreft, sier forsker Terje Christensen i Strålevernet.

Lagde test

Kreftforeningen har laget en huskeregel kalt SAFE. Ifølge pressemeldingen står hver bokstav for et av faresignalene for føflekkreft: Er føflekken blitt Større, Asymmetrisk, Flerfarget og Endret?

De har også laget en test, den kan du ta på Kreftforeningens nettsider.

– Altfor mange nordmenn kommer seint til lege med symptomer på føflekkreft. Mange vet ikke hva de skal se etter, det er derfor bra med en slik enkel huskeregel for hva de skal følge med på, mener Oddbjørn Straume, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og leder av Norsk Melanomgruppe, ifølge pressemeldingen fra kreftforeningen.

– Norge er ikke bare blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, vi ligger også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet, sier Straume.

Her er soltipsene Kreftforeningen mener du bør følge:

  • Ta pauser fra sola, ikke bli solbrent
  • Bruk klær og noe på hodet Bruk minst solfaktor 15 i Norge, mer i solrike land. Smør deg før du går ut.
  • Solbriller beskytter øynene

Kreftforeningen har også utarbeidet en UV-indeks.

– Når sola er på sitt sterkeste om sommeren, betyr det også at UV-indeksen er høy. UV-indeksen sier noe om hvor intense solstrålene er. Er indeksen 3 eller høyere og du skal være en del ute, bør du bruke solbeskyttelse, skriver foreningen i pressemeldingen.

 

– Varselet for de nærmeste dagene tyder på ozonlaget over Norge vil være normalt tykt for årstiden, sier Tove Svendby, seniorforsker ved NILU – Norsk institutt for luftforskning, ifølge Kreftforeningen.

Kreftforeningen nevner også noen nettsider for mer informasjon om solbeskyttelse og UV-stråling: