Styrker beredskapen i påska etter økt snøskredfare

STYRKET BEREDSKAP: Norske Redningshunder Finnmark er bedre rustet i år enn på mange år sier stedfortredende beredskapsansvarlig Karianne Holm-Varsi.

STYRKET BEREDSKAP: Norske Redningshunder Finnmark er bedre rustet i år enn på mange år sier stedfortredende beredskapsansvarlig Karianne Holm-Varsi. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Norske Redningshunder Finnmark får flere firbeinte med førere på vakt.

DEL

– Vi håper at vi slipper, selv om vi er klar til å rykke ut. Når det skjer, haster det veldig, sier stedfortredende beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder Finnmark, Karianne Holm-Varsi.

– Bedre rustet enn på mange år

Søndag ble det arrangert en avsluttende godkjenningsprøve for lavinehunder i Alta. To hunder med førere i Alta og en hund med fører i Kirkenes ble dermed godkjent akkurat i tide til påskeferien.

– Vi er bedre rustet enn på mange år. I alt har vi nå ti hunder. Nå er vi litt mer klar enn det vi bruker å være, og folk ferdes jo mer i fjellet i påsken enn ellers, sier Holm-Varsi.

LES OGSÅ: Politiet kommer til å fortsette å bruke helikopter for å kontrollere scooterkjørere: – Her er lovverket helt idiotisk

Økt snøskredfare

Den økte beredskapen kommer godt med i en sesong hvor snøskredfaren har vært stor.

– De som virkelig kan det, sier at det er mye mer snø enn før. I tillegg varierer temperaturene og snøen forandrer karakter. Dette kombinert med mye vind, som vi alltid har her oppe, øker faren for snøskred, sier Holm-Varsi som understreker at det også fort kan skje i øst, selv om faren er størst i Vest-Finnmark.

REDDER LIV: Her bryter en lavinehund seg gjennom snøen.

REDDER LIV: Her bryter en lavinehund seg gjennom snøen. Foto:

– Hold unna ukjent terreng

I hundetroppen har hun fra før tre godkjente lavineekvipasjer i Alta, en i Vadsø, en i Tana og to i Kirkenes. I tillegg er det en lavinehundekvipasje fra Østlandet som er på påskeferie i Lakselv. Selv om de nå er bedre rustet har beredskapsansvarlig flere råd å komme med til de som skal ferdes i fjellet.

– Det gjelder å holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader og gjøre vurderinger underveis. Å lytte til erfarne lokalkjente folk og holde seg unna ukjente terreng. Det finnes mer enn nok av terreng som ikke farlig.

Artikkeltags