Skal møte Paven i Kvendrakt og Karasjok-kofte

MØTER?PAVEN: ? Det føles fortsatt helt uvirkelig å skulle få møte Paven, sier Geir Aarskog og Stein Inge Giertsen som har med det håndlagde kapellutstyret som skal velsignes av Pave Franz under møtet i dag.

MØTER?PAVEN: ? Det føles fortsatt helt uvirkelig å skulle få møte Paven, sier Geir Aarskog og Stein Inge Giertsen som har med det håndlagde kapellutstyret som skal velsignes av Pave Franz under møtet i dag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tilfeldig møte på gata i Tromsø leder Porsanger-karer til Vatikanet.

DEL

(Finnmarken) Med seg har Aarskog og Giertsen en døpefont, en alterkalk og en brødeske som skal velsignes av Paven. Planen er at det velsignede trevirket skal brukes i deres nybygde økumeniske (flerkirkelige) kapell ved Stabbursnes Feriesenter.

– Jeg tør ennå ikke riktig helt å tro på det. Det er nesten for fantastisk. Hvem skulle tro at vi helt vanlige folk fra lengst nord i lille Norge skulle få møte selveste Paven, sier Giertsen til Finnmark Dagblad dagen før han skal ikle seg sin lånte Kvendrakt og sammen med Aarskog kledd i Karasjok-kofte, sin far Ingvald kledd i dress og tre andre venner fra Porsanger skal få sitte på en benk helt foran i Peterskirken når Paven kommer for å tale onsdag formiddag.

– Vi har fått beskjed om at vi skal få sitte på den fremste benken. Det er også en liten mulighet for at vi får møte Paven på «bakrommet» etterpå. Men det vet vi ennå ikke helt sikkert, sier Aarskog som har planlagt pavemøtet hele det siste året.

Utenfor Skarven

Eventyret begynte i september i fjor. Sesongen på feriesenteret var over og Geir Aarskog hadde tatt turen til Tromsø for å klippe håret og kjøpe nye klær.

På en benk utenfor Skarven fikk han øye på en mann som satt med bøyd hode og så ned i bakken.

«Hva er det med deg?» spurte Aarskog.

Mannen på benken skulle vise seg å være den arbeidsledige 48 år gamle italieneren Massimo Bossani (Max) fra Roma, som uka før hadde kommet til Tromsø for å finne seg en jobb som fisker.

– Uten nødvendige kurser hadde han ikke sjans. Så der satt han. Senere fikk jeg vite at han satt der og ba. Uten penger og uten noe sted å bo.

Inviterte hjem

Aarskog ga han nøkkelen til hotellrommet sitt, tok seg ett nytt rom og ba Max bli med til Porsanger dagen etter for å jobbe på feriesenteret ved Stabbursnes.

– Vi tok Hurtigruta, ble hentet av en fisker på kaia og kjørt hjem. Max var halt og klarte nesten ikke å gå. Men han begynte å jobbe med det samme. Siden har han vært til veldig god hjelp blant annet med byggingen av kapellet, sier Aarskog.

Det skulle også vise seg at italieneren hadde gode kontakter innenfor Vatikanet.

«Vil dere ha noe som er velsignet av Paven?» spurte han.

Aarskog og Giertsen trodde først han spøkte. Men så kom italienske venner på besøk fra Roma, venner som hadde jobbet som politi i Vatikanet. Med seg hadde de en rosenkrans og en bibel, velsignet av den forrige Paven.

Invitasjon

– Så spurte Max om vi ville møte Paven, og når det kunne passe. Han kunne nemlig ordne et møte. Selvfølgelig vil vi møte Paven.

Med seg til møtet med Paven i dag har Porsanger-delegasjonen flere gaver som de ønsker å gi til Paven. Blant annet den strikkede Porsanger-votten som gave fra kommunen, signerte bøker med bilder fra Porsanger og den fineste filet av tørrfisk.

– Vi vet heller ennå ikke helt om vi får gi gavene. I hvert fall ikke tørrfisken. De er sikkert forsiktige med å ta imot mat. Men noe må vi jo ha med. Det viktigste av alt blir likevel i god Nord-Norsk tradisjon å invitere Paven til Porsanger. Om han kommer er vel lite sannsynlig, men han skal i hvert fall bli invitert. Det er vanlig høflighet.

Artikkeltags