Gå til sidens hovedinnhold

Verdens største ubåt på vei ned norskekysten

Artikkelen er over 4 år gammel

Den russiske atomubåten har passert Finnmark og var tirsdag utenfor Helgelandskysten.

«Dmitry Donskoy» er Russlands eneste operative ubåt i det NATO omtaler som Typhoon-klassen. Den er på vei til St. Petersburg for å delta i en feiring til ære for den russiske marinen. President Vladimir Putin vil være til stede.

Det skriver The Independent Barents Observer (TIBO). 

Ubåten har selskap av et annen russisk fartøy – krysseren «Pyotr Veliky». Krysseren og ubåten er ifølge TIBO Russlands største fartøy drevet med atomkraft.

En lignende ubåt var ifølge journalist og forfatter Bård Wormdal på uinivitert besøk i Varangerfjorden mot slutten av den kalde krigen.

LES OGSÅ: Drapsmaskinen i Varangerfjorden

Bellonas ekspert på atomsikkerhet, Nils Bøhmer, er svært bekymret for sikkerheten. Ovenfor TIBO sier han reaktorene ble designet på 1970-tallet. Bøhmer er redd mannskapet vil presse reaktorene for hardt.

Transporten vil ta høyde for alle krav til sikkerhet, ifølge en pressemelding fra det russiske forsvaret.

– Vi har ingen grunn til å være bekymret for atomreaktorene om bord, sier talsperson og majon Elisabeth Eikeland ved forsvarsstaben til TIBO.

Det norske forsvaret overvåker de russiske farkostenes ferd gjennom norsk farvann. Båtene har reist fra Severomorsk i Murmansk fylke, kjører rundt Norge, inn i Østersjøen og til en havn utenfor St. Petersburg. 

LES OGSÅ: Russerne vil slepe et atomkraftverk langs norskekysten: – Sikkerheten må komme først

 

Kommentarer til denne saken