SISTE: Ap fristiller ikke medlemmene, men åpner for prosessvarsel

UENIGE: Wenche Pedersen er et av styremedlemmene som er dypt uenig med sin partileder i Finnmark Ap, Kristina Hansen. Nå har et ekstraordinært styremøte avgjort at representantene i fylkestinget ikke vil bli fristilt i saken om fellesnemnd.

UENIGE: Wenche Pedersen er et av styremedlemmene som er dypt uenig med sin partileder i Finnmark Ap, Kristina Hansen. Nå har et ekstraordinært styremøte avgjort at representantene i fylkestinget ikke vil bli fristilt i saken om fellesnemnd. Foto:

Etter et ekstraordinært styremøte er det klart at Finnmark Ap ikke fristiller medlemmene i fylkestingsgruppa.

DEL

Det har vært sterk uro innad i Finnmark Arbeiderparti etter at flertallet i styret besluttet å gå oppnevne medlemmer til fellesnemnda på møte mandag. Dette ble vedtatt med fem mot fire stemmer.

LES OGSÅ: Finnmark Ap går ikke til sak – oppnevner fellesnemnd

Det betyr at et flertall i fylkestingsgruppa må stemme mot sin overbevisning når saken skal behandles i Vadsø torsdag. Onsdag kveld ble det avholdt et ekstraordinært styremøte for å avgjøre hvorvidt representantene kan fristilles i saken.

Styret landet på at det ikke er mulig. Det bekrefter partileder Kristina Hansen i Finnmark Ap overfor iFinnmark.

– Det ble tatt avgjørelse om ikke fristilling, sier Hansen til iFinnmark.

Møtet varte i 1,5 time.

Det ble imidlertid åpnet for å sende prosessvarsel.

– Vi drøftet om vi kunne gjøre begge deler, altså sende prosessvarsel i tillegg med formål om å få belyst om dette var et gyldig vedtak. Der har vi ikke tatt beslutning, men det blir tatt i gruppemøte. Flertallet for å fastholde oppnevne fellensnemnd er der, sier Hansen.

– Er det fylkestingsgruppa som tar beslutningen om det skal sendes prosessvarsel?

– Det blir drøftet bredere i gruppemøte, men flertallet i styret er ikke imot. Samtidig begynner vi å jobbe videre med å realisere tvangssammenslåingen, sier Ap-lederen.

Usikker på formalitetene

Hun er usikker på om det er mulig å gjøre begge deler.

– Vi er usikre, men noen mener vi kan gjøre begge deler. Jeg er usikker på formalitetene, men er ikke prinsipielt imot å sende prosessvarsel og la staten svare. Motparten må redegjøre for sin sak, det er et poeng for oss, sier Hansen.

Stemmetallet i styret var likt når det kommer til fellesnemnd, ingen i styret hadde snudd til behandlingen.

Til NRK Finnmark sier hun at saken er tøff for partiet.

– Vi er partikamerater, men det er ulike meninger, og fryktelig følelsesmessig. Dette er grunnleggende viktig for veldig mange, selvfølgelig, og det er ingen hemmelighet eller noe nytt. Det er derfor vi har stått på for å prøve å endre vedtaket om tvangssammenslåing. Vi er under tvang, og det er ikke enkelt, uttaler hun til radiokanalen.

LES OGSÅ: Ap har bestemt seg. Alle må stemme for fellesnemnd: – Grusomt å stemme mot egen overbevisning

Ber om å stoppe opp

Ifølge Vadsø Arbeiderparti er flere lokalpartier kritiske til styrevedtaket som ble gjort i partiet mandag. Her ble det også presentert en avtale mellom Troms Arbeiderparti og Finnmark Arbeiderparti, der lokallagene blant annet er enige om liketall i fellesnemnda, plassering av fylkeshovedstad til Tromsø og at den nye styreformen i regionen skal være parlamentarisme.

«Vadsø Arbeiderparti mener styret har gått langt ut over sine fullmakter og at det eneste rette er å stoppe opp og utsette saken inntil partiet har kunnet gjøre en grundig behandling av blant annet avtalen med Troms Ap,» uttaler partiet på sin Facebook-side onsdag kveld.

LES OGSÅ: Troms-avtalen kom som et sjokk: Helga krever svar

Kritisk til avtalen

Fylkestinget skal behandle to saker om regionreform i dag, torsdag. Først skal det avgjøres om man ønsker å sende prosessvarsel om sammenslåingsvedtaket i Stortinget i fjor. Deretter står fellesnemnda på agendaen.

Selv om Finnmark Ap nå har lagt føringer for hvordan deres 17 representanter skal stemme, er det grunn til å tro at det blir debatt i fylkestinget. I forkant av av møtet har SVs gruppering varslet at de vil be Ap tenke seg om.

LES OGSÅ: Dette er avtalen mellom Troms og Finnmark Arbeiderparti

«Finnmark Arbeiderparti er i ferd med å gjøre en historisk tabbe. Arkitektene bak avtalen forsøker å selge inn at det er blitt liketall i fellesnemnda som en stor seier. Faktum i saken at fellesnemnda er fullstendig ribbet for makt. I avtalen er nemnda endret til et saksforberedende organ i alle de viktige sakene for vår felles framtid. Avgjørelsene skal tas i det nye felles Fylkestinget. Der vil representanter fra Troms være i solid flertall. Så man har altså først tatt makten ut av fellesnemnda og så gått med på liketall. Sakene vil fremdeles bli avgjort på en arena med Troms-flertall,» skriver partiet på Facebook.

Artikkeltags