– Flere har reist spørsmål om styret hadde fullmakt til å forhandle frem avtalen mellom Finnmark og Troms Ap

STILLER SPØRSMÅL: Remi Strand mener flere stiller spørsmål om styret i Finnmark Ap hadde fullmakt til å forhandle frem avtalen mellom fylkespartiene.

STILLER SPØRSMÅL: Remi Strand mener flere stiller spørsmål om styret i Finnmark Ap hadde fullmakt til å forhandle frem avtalen mellom fylkespartiene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Finnmark Aps styrevedtak om å starte jobben med å slå Finnmark sammen med Troms møter motstand i fylkestingsgruppen.

DEL

11. november vedtok representantskapet i Finnmark Arbeiderparti å gi styret nødvendige fullmakter til å drøfte eventuell utvikling i saken med tanke på behandling i fylkestinget i desember.

Flere av Aps representanter ønsker å fristilles når forslaget om å velge medlemmer til fellesnemnda behandles i fylkestinget torsdag.

– Fylkestingsgruppen i Ap er i utgangspunktet bundet av et styrevedtak. Men nå har både kommunepartier og flere i fylkestingsgruppen reist spørsmål om styret hadde fullmakt til å forhandle fram en avtale mellom Finnmark Ap og Troms Ap, sier gruppeleder Remi Strand til NTB.

Spørsmålet vil bli tatt opp i et møte mellom fylkestingsgruppen og fylkeslederen onsdag ettermiddag.

Fylkesleder Kristina Hansen sa til NRK tirsdag at styret hadde brukt lang tid og tvilt seg fram til sitt vedtak. NTB oppnådde ikke kontakt med Hansen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Ap-folk i fylkestinget ber om å bli fristilt om fellesnemnd

Mæland kalte inn

Styret i Finnmark Ap gikk med knapt flertall inn for å legge bort et forslag om å sende et prosessvarsel til staten for å utfordre lovligheten av Stortingets vedtak om å slå sammen Finnmark og Troms.

I avtalen mellom Troms Ap og Finnmark Ap heter det at fylkene skal ha like mange representanter i fellesnemnda. Det forutsetter en forskriftsendring fra kommunalminister Monica Mæland (H), som har innkalt 9 fra Finnmark og 19 fra Troms til et oppstartsmøte i fellesnemnda 17. desember.

LES OGSÅ: Dette er avtalen mellom Troms og Finnmark Arbeiderparti

Svak forankring

Lokallagsleder i Tana Ap og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen sier at hun er skuffet over styrevedtaket i Finnmark Ap.

– Styrets forankring kunne utvilsomt vært bedre. Tana Ap har gitt et tydelig råd om å sende et prosessvarsel. Aps stortingsgruppe har spurt regjeringen om lovligheten av sammenslåingsvedtaket uten å få gode svar. Det kan tyde på at det ikke finnes gode svar, og da er det grunn til å utforske det videre, sier Pedersen til NTB.

(©NTB)

Artikkeltags