Fylkesmennene i Troms og Finnmark blir ikke enige – ber departementet om hjelp

Elisabeth Aspaker, ny fylkesmann i Troms og Ingvild Alexandersen, fylkesmann i Finnmark. Elisabeth Aspaker tiltrer som fylkesmann i sammenslåtte Troms og Finnmark den 1. Januar 2019. Statens hus Vadsø.

Elisabeth Aspaker, ny fylkesmann i Troms og Ingvild Alexandersen, fylkesmann i Finnmark. Elisabeth Aspaker tiltrer som fylkesmann i sammenslåtte Troms og Finnmark den 1. Januar 2019. Statens hus Vadsø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tolker resulusjon om sammenslåing av embetet forskjellig.

DEL

NRK Finnmark melder onsdag ettermiddag at Fylkesmennene i Troms og Finnmark ber om hjelp fra Kommunaldepartementet i sammenslåingene av de to embetene. Det er ikke fattet noen vedtak i sammenslåingsprosessen til nå, sier fylkesmann i Finnmark Ingvild Aleksandersen til NRK.

 I en SMS til iFinnmark skriver Ingvild Aleksandersen:

«Fylkesmennene i Finnmark og Troms ber om hjelp fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å komme videre i sammenslåingsprosessen. Fylkesmannen i Finnmark og Troms har ulike tolkninger av Kongelig resolusjon av 16. juni 2017 om "Sammenslåing av fylkesmannsembetet i Troms og fylkesmannsembetet i Finnmark fra 1. januar 2019".  Fylkesmennene har tatt kontakt med KMD fordi embetene trenger hjelp til å se totaliteten og avklare noen premisser før vi går videre i prosessen med å tegne nytt organisasjonskart.»

Ifølge Fylkesmannen i Finnmarks kommunikasjonsavdeling, har ikke Ingvild Aleksandersen ytterligere kommentarer til saken.

Skal ligge i Vadsø

I juni i fjor ble det klart at fylkesmannembetet for en sammenslått Troms og Finnmark-region skal ligge i Vadsø. Men det er foreløpig ikke klart hvordan bemanningen skal være ved de ulike avdelingene.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt: – Det er fortsatt mye uavklart som skaper usikkerhet

Dagens fylkesmann i Troms, Elisabeth Aspaker, er den personen som skal lede den sammensatte organisasjonen fra 1. januar 2019.

LES OGSÅ: Aspaker utnevnt som fylkesmann for storregionen: – Dette er en stor dag for meg

I november i fjor uttalte hun til Nordlys at sammenslåingsprosessen gikk bra.

–  Stemninga er god, og alle er innstilt på at den nye organisasjonen skal løse oppgaver på best mulig måte for hele regionen. Men selvfølgelig er man også spent på hva man skal jobbe med hvor framover, sa Aspaker den gangen.

Frist til 1. april

I en SMS sist mandag, skreiv Aspaker til iFinnmark, at arbeidet i den lokale omstillingsgruppen går sin gang. Den har frist til 1. april med å få på plass nytt organisasjonskart.

«Dette handler ikke om hvor, men om hvilken organisasjonsstruktur det nye embetet skal ha. Vi er i prosess og ingen konklusjoner er trukket» skreiv Aspaker.

I en SMS til iFinnmark onsdag, skriver Aspaker:

«Vi er i prosess og har bedt om møte med KMD fordi vi er uenige i hvordan premissene for sammenslåingen er å forstå - og trenger veiledning for å komme videre»

LES OGSÅ: Denne sammenslåingen går på skinner: Elisabeth ser ikke bort fra flere ansatte

Andre sak på bordet

Kommunaldepartementet har dermed fått andre henvendelse fra Finnmark på kort tid.

I januar brøt Troms fylkeskommunene forhandlingene med Finnmark fylkeskommune, og torsdag skal Ragnhild Vassvik og Willly Ørnebakk i møte med kommunalministeren i Oslo om saken.

LES OGSÅ: Troms brøt forhandlingene: Takket for seg og gikk

Artikkeltags