Storberget (Ap) skal mekle mellom fylkene

SKAL MEKLE: Knut Storberget har fått rollen som mekler mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner.

SKAL MEKLE: Knut Storberget har fått rollen som mekler mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Knut Storberget (Ap) er oppført som mekler mellom fylkeskommunene, melder NRK.

DEL

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) skal mekle i striden mellom Troms og Finnmark.

Det opplyser kommunalminister Monica Mæland til NRK.

Til iFinnmark forteller Storberget at han er positivt innstilt til å ta et slikt oppdrag, for å forsøke å mekle mellom partene.

– Som mekler er jeg mest opptatt av å sørge for at vi nå får ro rundt prosessen, og gode samtaler og forhandlinger, sier Storberget.

Store arealer

– Det er ikke å legge skjul på at det er store arealer det er snakk om, og ikke minst flotte folk som brenner for sine nærmiljøer og fylkeskommuner. Her bør vi i hvert fall prøve å få snudd alle steiner for å finne en god framtidsrettet løsning, sier Storberget.

Storberget vil ta kontakt med begge partene i løpet av kort tid for å få avklart om de kan få satt i gang forhandlingene allerede til uka som kommer.

– Jeg har lest meg opp på saken, men partene skal selv få definere hva de mener er de største problemene. Innledningsvis er det grunn til å ha respekt for begge parter i en slik situasjon. Her handler det om politisk innflytelse og muligheter for ytterligere vekst, og å ivareta en befolkning spredt på et stort areal.

Møter med ministeren

Torsdag var forhandlingsleder Ragnhild Vassvik (Ap) fra Finnmark og Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms i møter med kommunalminister Monica Mæland (H).

Mæland utfordret forhandlingslederne på å bli enige om veien videre. Striden bunner ut arbeidet med å få opprettet en såkalt fellesnemnd, som har utvidet mandat til å forhandle på vegne av Finnmark og Troms fylkeskommuner.

Begge forhandlingsutvalgene er enige om at fellesnemnden skal ha 35 medlemmer fra Finnmark og 37 fra Troms, men da med forbehold. Troms er bare villige til å gå med på det dersom både politisk ledelse og administrativ ledelse i den nye regionen legges til Tromsø. Det har ikke finnmarksdelegasjonen vært villig til å gå med på. De vil derimot dele, slik at administrativ ledelse er i Finnmark, og politisk ledelse i Tromsø. Dermed ble det brudd i forhandlingene.

LES OGSÅ: Ministeren kom med to alternativer. Det ene ville hun helst slippe å benytte seg av

Artikkeltags